Beşikdüzülüler Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Aygün'den çalışmaları ile ilgili bilgi alan Cora, başarı dileklerini iletti.

Milletvekili Cora’nın bu ziyaretine daha sonra Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu ve Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız da eşlik etti. Buradaki görüşmelerin ardından Of’a giden Cora, Öz Çay Fabrikası’nda incelemelerde bulundu.

ÇAYIN İŞLENME

SÜRECİNİ TAKİP ETTİ

Çayın işlenme sürecini yerinde gözlemleyen Cora, fabrika yetkilileri ile de istişarede bulundu.

Çaya büyük bir önem verdiklerini söyleyen AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, ‘Öz Çay Fabrikası’nı ziyaret ettik. El emeği ve alın teri ile toplanan çayın soframıza geliş sürecini gördük. Çay bizim için stratejik bir üründür.” ifadelerini kullandı.

250 BİNE YAKIN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI

Cora, “Çay, Türkiye'de 250 bine yakın ailenin geçim kaynağı. Son derece önemli bir tarımsal ürün. Dünyada 4 milyon hektarda çay tarımı yapılıyor ve 6 milyon ton kuru çay elde ediliyor. Ülkemizde ise 76 Bin hektar alanda 1,3 milyon ton üretilen yaş çaydan 270 bin ton kuru çay elde ediliyor. Yaş çay alımının %55'i ÇAYKUR, %45'i ise özel sektör tarafından yapılıyor.” ifadelerini kullandı.



2002’DE YAŞ ÇAYIN FİYATLARI KOMİK RAKAMLARDI

“İktidara geldiğimiz 2002 yılında yaş çay fiyatının kilosu 0,32 kuruştu. 2021 yılında ise bu rakam mazot ve gübre desteği ile birlikte 4 lira olarak gerçekleşti.” diyen Milletvekili Cora, “AK Parti’den önce yaş çayın kilosuna komik rakamlar veriliyordu. AK Parti ile çiftçimizin önü açılmıştır. Çiftçimiz, bahçeye girmeden ürünün fiyatını öğrenmektedir. Geçmişte hemşerilerimizin çay paralarını 1 yıl sonra alması, ÇAYKUR’a alınan çayların denize dökülmesi ve bunun gibi birçok sorunu iktidarlarımız döneminde çözdük. 2002 yılında 6600 ton kapasite ile devraldığımız ÇAYKUR’un günlük yaş çay işleme kapasitesi 9100 tona çıkardık. AK Parti döneminde çay, tarım ürünü olarak gereken değeri görmüştür. Cumhurbaşkanımızın da bu konuda oldukça hassas bir noktada durmaktadır.” dedi.

Çaydaki sorunları bildiklerini ifade eden Milletvekili Cora, bu sorunların giderilmesi konusunda gerekli çalışmayı gerçekleştirdiklerini ifade etti.