Trabzon’da bir otelde yapılan toplantıya Trabzon Barosuna bağlı çok sayıda avukat katılırken, Milletvekili Cora, avukatlara yeni anayasayı detaylarıyla anlatırken yaklaşık 45 dakika süren sunumunda siyaset ve popülizmden uzak konuşma üslubuyla meslektaşlarından tam not aldı.

Konuşmasına yasama ve yürütmenin yeniden düzenlenmesi ile ilgili bilgi vererek başlayan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, “Tek adamlık iddiası muhalefetin seçmeni yanılmak için kullandığı bir söylemdir. Koalisyon hükümetleri dönemini hatırladığımız zaman hükümetteki sandalye sayısını artırmak için yapılan milletvekili transferleri geliyor aklımıza. Sabah bir partide akşam başka bir partide sürekli parti değiştiren vekiller gördük.  Hükümet kurulabilmesi için bakanlıkların pazarlık konusu yapıldığına şahit olduk. Yeni Anayasa değişikliği ile birlikte Cumhurbaşkanlığı seçimi milletvekili seçimleri ile birlikte yapılacak ve 4 yıldan 5 yıla çıkarılacak. Bu yolla 5 yıl kesintisiz istikrarlı hükümet dönemi geliyor. Halkın gündemi sürekli seçimle meşgul edilmiyor. Partiler arası milletvekili transferleri, bakanlıkların pazarlık konusu olmasının önü kesiliyor” ifadelerini kullandı.

Katılımın yüksek olduğu yemekli istişare toplantısında Milletvekili Salih Cora, yürütme ile yasamanın ayrıldığı bir sistem içinde bu kurulların tam bağımsız olarak görev yapacağının altını çizerek, 16 Nisan’da evet çıkması halinde faili meçhullerle, siyasetteki belirsizliğin ortadan kalkacağının altını çizerek, “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) adı, Hakim ve Savcılar Kurulu olacak; 13 üyeden oluşan kurul, 2 daireyle çalışacak. Kurulun sadece 4 üyesi cumhurbaşkanınca, 7 üyesi TBMM tarafından seçilecek. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi olacak. Bu da doğal olarak TBMM etkin olduğunu ortaya koyuyor” dedi.
Gecede konuşmasının büyük bir bölümünü hukuk dili ile anlatan Milletvekili Cora, yargının hem bağımsız, hem de tarafsız olacağına dikkat çekerek, “Yeni anayasanın ana teması halkımız. 16 Nisan’da evet çıkması halinde yasama ve yürütmenin oluşmasında tek hakim halkımız olacak. Cumhurbaşkanının yetkileri ve sorumluluklarının altı kalın çizgilerle çizilmiş. Seçilme yaşının düşürülmesi  halkın katılımının yüksek olmasına yönelik bir uygulamadır. Bugün milletvekili olmayanların bakan veya sorumlu olduğundan yola çıkarsak yeni anayasa da başta Cumhurbaşkanı yardımcıları dahil seçilmeyen hiç kimse yetkili konumda olmayacak” şeklinde konuştu.