Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız yaptığı konuşmada kardeşliğe vurgu yaparak, “Bu akşam Şalpazarı’nın birliğini, beraberliğini ve kardeşliğini görüyoruz. Vatanına ve bayrağına sahip çıkarak tek yumruk olan Çepni diyarı Şalpazarı. Biz buraya eğlenmeye gelmedik aslında. Dedik ki bunun bir de kardeşlik boyutu var. Birliğimiz, beraberliğimiz daim olsun.” dedi.

Festival düzenleyicilerinden olan Nevşehir Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç katılımcılara hitaben bir konuşma yaparak, “Bu sevgi, bu muhabbet ilelebet devam edecektir. İnşallah bu köprü ülkemize örnek olacaktır. Kültürlerimiz belki farklı ama hepimiz kardeşiz. Kapadokya’da da hamsi şöleni düzenliyoruz. Hepinizi oraya da bekleriz.” ifadelerini kullandı. 

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yaptığı selamlama konuşmasında, “Kardeşlik hukukunu öne çıkaran bir proje ile Şalpazarı’ndayız. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi daim eylesin. Biz sadece bir makam sahibi olmak için seçilmedik. Halkımızın verdiği yetkiyi hakkıyla hizmet etmek için seçildik. Allah nasip ettiği müddetçe hemşehrilerimize hizmet etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel de katıldığı festivalde bir konuşma yaparak, “Başlangıcından beri hiç leke almadan devam eden Tonya – Şalpazarı dostluğunun daha da pekişmesine, kardeşliğinin daha da güzel hale gelmesine ve Büyükliman Havzası’nın Türkiye’nin birliğine ve beraberliğine katkıda bulunmasını diliyorum. Daha nice nice Tonya Tereyağı, Vakfıkebir Ekmeği, Ağasar Balı ve Bağ Bozumu festivallerine dayanışma içerisinde kavuşmayı temenni ediyorum.” dedi.   

Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, Doğankent Belediye Başkanı Haşim Birol Tekin ve Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik de yaptıkları selamlama konuşmalarında kardeşliğin önemine vurgu yaparak festivali düzenleyenleri tebrik ettiler.
AK Parti Trabzon Milletvekili Avukat Salih Cora da festivalde bir konuşma yaptı. Tesis edilen kardeşliğin büyün bir önem arz ettiğini belirten Milletvekili Cora, “Bugün burada Nevşehir Ortahisar Belediyesi ile Şalpazarı Belediyesi’nin 1. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali nedeniyle birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek, kardeşlik hukukumuzu güçlendirmek, aynı coğrafyanın bir ve beraber bir bütün olduğunu göstermek adına çok güzel bir etkinlik düzenlendi. Ben Kapadokya bölgesini bilirim. Özellikle Nevşehir Ortahisar’ın üzümü bir başkadır. Oranın üzümünün özelliği oranın toprağından kaynaklanmaktadır. Pekmezi de ayrı bir güzel olmaktadır. Bizim Şalpazarı’nda Ağasar balıyla pekmezi yan yana getirdik. Yine yöremizin önemli ürünlerinden keşkeğimizle üzümümüzü yan yana getirdik ve bu şekilde kardeşliğimizi aynı sofrada buluşturmuş olduk. Bu festivalin inşallah aynı şekilde Nevşehir’de bir hamsi şöleni ile devam etmesini ve bir gelenek haline getirilmesini arzu ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ağasar’ın vekili olduğunu şeklinde konuşan Salih Cora sözlerine şöyle devam etti:

“Biz siyasetçiler olarak hemşehrilerimize hesap vermek gibi bir sorumluluğumuz vardır. Bizleri seçtiniz, bizlere güvendiniz, bizi Ankara’ya gönderdiniz ama Ankara’da zamanımızı heba etmedik. Şalpazarı’nın her bir talebi için gece gündüz durmadan, yorulmadan, usanmadan, bıkmadan çalıştık. Allah’a şükürler olsun. Hizmet edeceğiz, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bu manada Şalpazarı’nda gerçekten çok tarihi bir dönemi icra ediyoruz.” 
Şalpazarı’na yönelik yatırımlar hakkında bilgi veren Salih Cora, “Şalpazarı’nın makus talihini ortadan kaldıracak ve Şalpazarı’nı gerçek manada bir ilçe hüviyetine büründürecek olan Şalpazarı Meslek Yüksekokulu’nu aslanın ağzından değil midesinden aldık. Şalpazarı’nda Meslek Yüksekokulu’nda beş bölüm demek en az 700 öğrencinin Şalpazarı’na  gelmesi ile  burada ilçemizin ayrı bir ekonomik ve ticari hareketlilik kazanması demektir. Bu zamanla çok daha iyi anlaşılacak. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun katkısıyla Şalpazarı’nda Telekom binası olarak kullanılan atıl durumdaki  bir binayı Maliye Bakanı ile görüşerek öğretmenevine dönüştürmek için Mardin’deki bir araziyle takas etmek suretiyle Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsisini gerçekleştirdik. Restorasyonu için keşif özeti çıkarıldı ve kısa sürede de ihalesi yapılacaktır. Yine İçişleri Bakanımızın özeniyle Şalpazarı’nda Hükümet Konağı’nın ihalesi gerçekleştirildi. İnşaatına çok kısa bir süre içerisinde başlanacaktır. Şalpazarı’na 2004 yılından beri aktif bir şekilde gelip giderim. Bizim ilçemizde gençlerimizin spor yapabilecekleri, futbol oynayabilecekleri hiçbir alanları yoktu. Sayvançatak’ta semt sahamız bitmek üzeredir. Aynı şekilde Şalpazarı merkezinde iki tane güzide kulübümüzün olmasına rağmen futbol maçlarının oynanacağı bir şehir stadı yoktu, resmi törenlerin yapılacağı bir alan yoktu. Yaklaşık 9 dönümlük bir arazinin Cumhurbaşkanlığımızın çıkardığı ödenek ile beraber kamulaştırmasını gerçekleştirdik ve ilçe stadının yapımına da önümüzdeki yıl başlayacağız. Hem Doğancı’da hem de Geyikli’de sağlık evlerimizin yapımı tamamlanmak üzeredir. Dere ıslahlarımız başladı. Bir kısmı Ağasar’dan bir kısmı da şehir merkezinden devam etmektedir. Ödenek bittiği zaman biz yine gidip Ankara’da kapıları tek tek çalacağız ve orada ödenek sorununu çözeceğiz. 30 mahallemizin her birini ama az ama çok beton yol ve asfalt yol ile kavuşturmuş durumdayız. Benim için çok önemli olan Şalpazarı Şıhkıranı – Erikbeli – Kadırga yolunu bu dönem bitireceğiz ve yaylalarımıza ulaşımı rahat bir şekilde gerçekleştireceğiz.” İfadelerini kullandı.
1. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali katılımcıların gecenin ilerleyen saatlerine kadar kemençe ve horon eşliğinde gönüllerince eğlenmesi ile devam etti.