Abdurrahman KOÇ / Haber7

Son yıllarda Kral Abdullah bin Abdulaziz yönetimindeki Suudi Arabistan'da yabancılara yönelik uygulanan politikanın bir aşamasına daha gelindi.

El Arabiya'nın haberine göre Endonezya, Etiyopya ve Hindistan'dan gelerek Suudi Arabistan'da hizmetçi olarak çalışan kadınların Suudi vatandaşlarıyla anlaşamaması ve bu doğrultuda sürekli sorunların çıkmasının ardından Suudi Arabistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni bir arayışa yöneldi.

El-Hayat gazetesinde çıkan bir belgede bir Suudi vatandaşının evinde Türk bir hizmetçinin çalıştığı belirlenmişti. Ülkede bulunan Endonezya, Etiyopya ve diğer Asya ülkelerinden gelen hizmetçilerin evden kaçma, bazı ev işlerinde gevşeklik gösterme gibi sebeplerin yanı sıra temizlikçilerin yüksek fiyat talebi temizlik şirketleri zora soktu.

Habere göre Suudi vatandaşlarının evinde bulunan Etiyopyalı, Endonezyalı ve Hindistanlı temizlikçiler Suudi vatandaşlarıyla sorun yaşayınca evden kaçıyor. Haberde bazı Afrikalı hizmetçilerin Suudi ailelerinin çocuklarına şiddet uyguladığı, bu şiddetin ölüme bile yol açtığı belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Etiyopyalı bir hizmetçinin Beni Temim'de bir kız çocuğunu öldürdüğü söylenirken, başkent Riyad'da ise bir hizmetçinin Suriyeli ailenin küçük kızını öldürdüğü kaydedildi.

Hizmetçilerin büyük bir bölümünün bu tip sorunlar yarattığına inanan Suudi Arabistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türk vatandaşlarına yöneldi. Türk vatandaşlarının daha şefkatli ve daha çalışkan olduğuna kanaat getiren bakanlık temizlik şirketlerini bu alana yönlendirdi. Türk vatandaşlarının alımı için çalışma başlatan Suudi Arabistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde Türkiye ile irtibata geçirdiği bildirildi.

Suudi Arabistan yönetiminin bu hamlesinden sonra Türkiye'de bulunan vasıfsız işçiler için yeni bir iş kapısı aralanmış oldu. Böylece Suudi Arabistan'ın gözdesi haline gelen Türk temizlikçiler için yüksek maaşlı iş imkanı doğmuş oldu.