Artvin'in Borçka ilçesine bağlı, Gürcistan sınırındaki Muratlı köyünde açılması planlanan sınır kapısı ile ilgili Artvin Valisi Necmettin Kalkan incelemelerde bulundu.

Muratlı Köyüne incelemeye giden Artvin Valisi Necmettin Kalkan, Muratlı 'da artık bir hudut kapısı zorunlu hale geldiğini kaydederek "Çalışmaları valilik olarak iş adamlarımızla ve sanayicilerimizle beraber takip edeceğiz. Yetkili makamlara bu talebimizi götüreceğiz. Önümüzdeki günlerde de Ankara'da bu konunun takipçisi olacağız" dedi.

Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan sorunların giderilmesi ile Muratlı köyünde sınır kapısı açılması konularının ele alındığı istişare toplantısı Muratlı köyündeki bir çay ocağında yapıldı.

Artvin Valisi Necmettin Kalkan başkanlığındaki toplantıya, Borçka

Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, Ticaret Ataşesi Volkan Berker, İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Doğu Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Musa Aydemir, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Artvin, Rize, Ordu ve Trabzon illerinin ticaret ve sanayi odalarının temsilcileri katıldı.

Toplantı sırasında dışarıda bekleyen Muratlı köylüleri, kapının açılması ile derenin karşı tarafında bulunan Gürcistan'daki aşağı Muratlı Köyündeki akrabalarına yıllar sonra gönül rahatlığı ile günü birlik olarak daha rahat bir şekilde gidebileceklerini ifade ettiler. Kapının isminin 'Gönül kapısı, Gönül Köprüsü',olmasını isteyen köylüler, kapının özellikle Karadeniz Bölgesi'ne ve Artvin'e katkı sağlayacağı gibi ticari anlam da beklentileri olduğunun da altını çizdiler.

Artvin Valisi Kalkan, basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrası ve Gürcistan'la sınır komşu olan Muratlı sınırında kapının açılacağı bölgede yapılan inceleme sonrası

yaptığı açıklamada, Sarp Kara Hudut Kapısı ile ilgili mevcut yapı ve uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ile talep ve önerilerin değerlendirildiği 1. İstişare Toplantısını 29 Ağustos'ta, ikinci toplantının ise 11 Eylül'de Sarp Kara Hudut Kapısı'nda gerçekleştirdiklerini belirtti.

Oluşturulan komisyonun bugün Muratlı 'da toplandığını dile getiren Kalkan, şunları söyledi:

"Toplantıda Sarp Hudut Kapısı'nda özellikle 10 Aralık 2011 tarihinde başlayan kimlikle geçiş uygulamasıyla artan trafiği nasıl rahatlatırız, yaşanan sorunları nasıl çözeriz sorularına cevap bulmak için bugün burada ortak akıl toplantısı düzenledik. Komisyon olarak bugün Muratlı köyünde son toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantılarda ağırlıklı olarak Sarp Kara Hudut Kapısı'nda yaşanan sorunların çözülmesi noktasında Muratlı 'da hudut kapısının açılmasının zorunlu olduğu dile getirilmişti. Bugün bu toplantıyı Muratlı'da yapmaya karar verdik. Toplantıda aldığımız kararlarla Muratlı'da artık bir hudut kapısı zorunlu hale gelmiştir. Bu konudaki çalışmaları Valilik olarak iş adamlarımızla ve sanayicilerimizle beraber takip edeceğiz. Yetkili makamlara bu talebimizi götüreceğiz. Önümüzdeki günlerde de Ankara'da bu konunun takipçisi olacağız."

DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise ihracatın 2023'teki 500 milyar dolar hedefine ulaşılabilmesi için Muratlı Sınır Kapısı'nın ivedilikle açılması gerektiğini belirti. Gürdoğan, "Yeni İpek Yolu dediğimiz Kazbeki Kapısı'nın açılmasından sonra var olan sıkıntıların Sarp Sınır Kapısı'nda yolcu geçişleri ile beraber ihracatımızın çok daha artacağı ve gelecek bir iki yıl içerisinde Sarp Sınır Kapısı'nın yetmeyeceği göz önüne alındığında, Kars-Çıldır Kapısı'nın öncelikli olarak ele alınmasının yanlış olduğunu düşündüğümüzden sayın Bakanımız Hayati Yazıcı'ya bu konuyu daha önceden aktarmıştık. Bu konu hakkında bir çalışma grubu oluşturmuştuk. Bugün burada sayın valimizle bu çalışma grubunun devamını getiriyoruz. Kazakıstan ve Türkleistan 'a gidilecek olan yolun bu yolla beraber, Kazbeki'nin açılmasıyla çok daha kısalacağını söylüyoruz. Hazar Denizi'ni Ro-Ro ile geçeceğiz. Onun için Hopa-Cankurtaran Tüneli'nin bitmesi, yolun kısalacak olması Muratlı'da yeni bir kapı açılmasını gündeme getirmiştir. İhracatın artması noktasında 2023'teki 500 milyar dolar hedefine ulaşabilmemiz için Muratlı Kapısı'nın ivedilikle açılması gerekiyor."

Açıklamaların ardından Vali Kalkan ve beraberindekiler, Gürcistan'a sınırındaki askeri hudut karakol bölgesini ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldılar.