61SAAT HABER SERVİSİ - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke ve PM Üyesi İdris Akyüz, CHP İL Başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda gündemi değerlendiren Böke, Türkiye’nin 15 Temmuz’da daha çok demokrasiye ihtiyacı olduğunun ortaya çıktığını kaydetti. Böke, “Türkiye 15 Temmuz gecesi bir felaket yaşadı. Daha da büyük felaketin ucundan döndü. 15 Temmuz gecesi bir mesaj öğrendik. Türkiye’nin daha çok demokrasiye ihtiyacı olduğu… Bize özellikle iktidara düşen çok temel görev var. Oda o gün demokrasi için canını vermiş olanlara demokrasi için bombalanan o parlamentoda bildiri yazmış partilerin demokrasi borcu var.
 
Bu demokrasi borcunun ilk gerekliliği bu hain girişimi kim yapmışsa bu ortamı kim hazırlamışsa onların mutlaka sorumluğu ortaya çıkarı hukuk çerçevesinde cezaları verilmesiydi. Biz gerçek demokrasiyi inşa edeceksek bunu yapmamız gerek. Bu yapılıyor mu maalesef hayır” dedi.
 
Böke, sözlerine şu şekilde devam etti: “İktidar bırakın demokrasiyi güçlendirmeyi, bu darbenin sorumlularını yakalamak için kurulmuş komisyonu maalesef işletmiyor. O darbe komisyonunu aşına Fetullah Gülen’e övgüler dizmiş bir milletvekili atandı. Bu suç ortaklığı ortaya çıkmasın diye gerçeği söyleyenleri azarlamaya başladı. İr başbakana düşen en temel görev gerçeğin ortaya çıkarılması. Gerçek ortaya çıktığında çözüme ulaşmak için iktidar gücünün kullanılmasıdır. Bir başbakana düşen görev komisyonların çalışmasını sağlamaktır”


 
6 MİLYON İŞSİZ VAR

Son dönemde yeniden başlayan Başkanlık tartışmalarına da değinen Böke, “Şimdi sanki bu sorunlar bitmiş gibi başkanlık tartışması ortaya çıkarılıyor. Burada soruyorum. Türkiye’nin gerçek sorunu başkanlık mıdır? Türkiye’nin 6 milyon işsizi var. Bunların 3,5 milyonu iş arıyor bulamıyor. 2,5 milyondan fazla insanda artık iş bulamayacağını düşündüğü için iş aramaktan vazgeçmiş. Gençlerin arasında her 5 gençten biri işsiz. Çalışmak istiyor. Yarına dair hayatı inşa edecek ama iş bulamıyor. Her 4 gençten birisi ne işte ne de eğitimde… Bizim için Türkiye’nin en temel sorunu iş arayıp bulamayana umut yaratmaktır. Gencine bugüne yarına dair onu hayata bağlayacak ekonomik ve sosyal düzen inşa etmektir. Türkiye, uzun bir zamandır fakirleşiyor. Buna iktisatçılar orta gelir tuzağı diyorlar. Tuzağın ne olduğu önemli değil. Önemli olan ve vatandaşın cebinde hissettiği açık. Mutfağında ki yangın. Bu fakirleşmeye kötü ekonomi koşulları neden oluyor” ifadelerini kullandı.


 
BAŞKANLIK, TEK ADAMLIK İDDİASI
Başkanlığın tek adamlık iddiası olduğunu kaydeden Böke, “Başkanlık bir tek adamlık iddiasıdır. Bir tek adamlık lafı bile Türkiye’yi fakirleştirmektedir. Bakın hiç ortada yokken muhalefet partilerinden birinin isteği ile Başkanlık lafı geçmeye başladı. Türk parası dolar karşısında ciddi değer kaybına uğradı. Sadece Türkiye cumhuriyeti vatanı olduğu için değil, o benim cebimi yaktığı için rahatsız oluyorum. Kuruş kuruş zam görüyoruz benzin pompalarında. Neden Türk parası değer kaybediyor. Türk parası neden değer kaybediyor başkanlık iddiasıyla Türkiye’yi istikrarsızlaştıran iktidar var. Biz galiba MHP’nin söylemek istediğini MHP’den daha önce anladık. Biz kendilerine geçmişte söylediklerini hatırlatarak, aldıkları oyu hatırlattığımızda onlarda telaşla bize hayır diyeceklerine anlatma ihtiyacı duydular. Geçmişte verdikleri sözü hatırladıkları için memnuniyet duyarız. Bir tek adam iddiası ekonomik istikrarsızlığa neden oluyor. Şimdi bize düşen görev gerçekten milliyetçiyseniz bu ülkenin bütününe değer veriyorsanız, o zaman bize düşen tek bir görev var. Yeniden Türkiye’yi birleştirecek parlamenter demokrasiye güçlendirmektir. Bu sözü vermiş bütün partilerin Türkiye bekasını yükselterek devam etmelerini istiyoruz” diye konuştu.
 
VATANDAŞ, BAŞKANLIK OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR
Böke, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Biz Türkiye’nin en temel sorunlarını tarif ederken esasında kendimiz tarif etmiyoruz. Vatandaş Türkiye’nin en temel sorunun başkanlık olduğunu düşünmüyor. Vatandaşa sorduğumuzda hayatın pahalılığından bahsediyor. Başkanlık iddiasının vatandaşın işsizliği anlamına geldiğini gördüğü sürçe zaten vatandaş başkanlığı istemiyor. Başbakan neşeli ve sohbeti hoş bir insan. Ama bizim başbakandan beklediğimiz biraz ciddiyet. FETÖ er yere girdi. Okullarda, Adalet Sarayında, Asker’de ama ne hikmetse siyasette yok. AKP’de hiç olmadığı söyleniyor. Bu ancak gülerek karşılanabilir”