61SAAT HABER SERVİSİ
Etkinliğe, Trabzon Valisi Yücel Yavuz ve eşi Şengül Yavuz, Ak Parti İl Başkanı Haydar Revi, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit ve diğer komutanlar ile, İl Emniyet Müdürü Hakan Arıkan ve davetliler katıldı. Etkinlikte Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adına şehit eşi Gülcan Kumaş, konuşma yaptı.

TARİHE NOT DÜŞTÜLER
Kumaş, "1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale'nin Gelibolu yarım adasında Osmanlı İmparatorluğu ve itilaf devletleri arasında tarihin en kanlı savşı gerçekleşti. İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u işgal etmek için Çanakkale Boğazı'nı geçirmenin hesaplarını yapıyorlardı. Ancak hesaba katmadıkları ya istiklal ya ölüm diyerek karşılarında bir duvar gibi duran Mustafa Kemal Atatürk'ler, Kazım Karabekir'ler, Fevzi Çakmak'lar, Seyit Onbaşı'lar, Trabzon Lisesi'nden mezun olmak yerine vatan savunmasına giden çocuk öğrencilerimiz ve şehadet şerbetini içen 500 binden fazla vatandaşımız vardı. 18 Mart 1915'te, 102 yıl önce modern silahlarla donanmış itilaf devletlerine karşı ateş almaz tüfeklerle mücadele eden atalarımız kanının son damlarsına kadar savaşarak tarihe Çanakkale Geçilmez notunu düştüler" dedi.

15 TEMMUZ'DA TÜM DÜNYA GÖRMÜŞTÜR
Kumaş, "Tarihe 17. Türk devleti olarak yazdıracak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan atalarımız, her zorluğa göğsünü siper ederek canını vermekten korkmamıştır. Nice acılar görümüş nice acılar toprakla kucaklaşmış. 1915'te atalarımızın Çanakkale'de vatan koruması anlayışının 2016'da hiç eksilmeden aktarıldığını 15 Temmuz'da meydanlara inerek kendilerini korkusuzca tankların önlerine atan ve iradesini bir an olsun teslim eymeyen halkımız bu vatan sevgisini tüm dünyaya göstermiştir" diye konuştu.

KİMSE ZARAR VEREMEYECEKTİR
Şehit eşi Kumaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "6 Ocak 1915'te kendisini canlı bombaya siper ederek tüm arkadaşlarını kurtaran askerimizin ve eşim gibi Kenan'lar olduğu sürece, görev arkadaşları ve masum insanlar zarar görmesin diye kendisini feda eden Fethi Sekin'ler, hasta bedenine rağmen hiç düşünmeden meydanlara konuimadan vatandaşımız, bedenine yediği 30 kurşunla şehadaete koşan Ömer Halisdemir'ler, Güneydoğu'da çetin kış şartlarına rağmen vatanını büyük bir aşkla koruyan mehmetçiklerimiz, terör örgütlerinin hain saldırılarında şehit olan kardeşlerimiz olduğu sürece bu vatana kimse zarara veremeyecektir" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Deniz Albay Bünyamin Dayıoğlu görsel sunum sergiledi. Ardından Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce ortaklaşa hazırlanan ortaokul ve ortaöğretim okullarında resim ve kompozisyon yarışmasın birinci seçilen kompozisyon okundu.

Sonrasında günün anlam ve önemine uygun bir şiirin okunmasının ardından tüm kategorilerde dereceye giren öğrencilere hediyeleri veödülleri verildi. Ortahisar Tevfik Serdar Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu etkinliğin sergilenmesinden sonra 'Destanlaşan Çanakkale' konulu fotoğraf sergisi gezildi.