Kamusal Sanat Laboratuarı (KSL) Trabzon Solaklı Derebaşı Hidroelektrik santrali (HES) projesinin gerçek sahibi olan ancak çevre duyarlılığına vurgu yapan sergiler düzenleyen Şekerbank'ı deşifre etmek için eylem düzenledi.

Şekerbank Feneryolu Şubesi önüne,  "Şekerbank HES Çalışmalarına Devam Ediyor" ve Şekerbank'ın son sergisinin adı olan "İçten Bakış" yazılı iki metre çapındaki HES borusu bırakıldı.

HES borusunun içine Karaçam, Köknar halkına yapılan saldırılar ve doğanın katledilişini anlatan fotoğraflar yapıştırıldı.

KSL, performansını, sergide yer alan "İçten Bakış" videosunun HES borusunun "içinden" seyredilmesi üzerine kurulmuştu. Ancak eylemden haberdar olan Şekerbank yönetimi ve sergi küratörü 24 saat açık olan "Açık Ekran" galerilerini kapatarak video ekranını banka vitrininden kaldırmışlardı.

Şiddet "açık ekran"la perdeleniyor!

KSL, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Şekerbank, Trabzon Solaklı Derebaşı HES projesinin en büyük hissedarı ve gerçek sahibidir!

"Karaçam-Köknar köyleri mevkiindeki HES projesiyle, köylülerin ve tüm canlıların yaşam alanlarını ellerinden alan, doğayı ve ekolojik sistemi tahrip eden, yatağında akan dereyi yok edip suyu ticarileştiren, yaşam alanını tamamen katleden projelerin altında, ekoloji konulu sergileriyle 'farkındalık yaratmak' istediğini iddia eden Şekerbank imzası vardır.

"Biz zaten farkındayız: Doğa ve insan düşmanı şirketlerin reklam kampanyalarında sanatı taşeronlaştırdıklarının farkındayız.

"Sanatçıların suç ortaklığına sürüklendiğinin farkındayız.

"Bu şirketlerin insanı, doğayı ve sanatı sadece karlı yatırımları için "hedef odaklı" birer araç olarak gördüklerinin farkındayız.

"Trabzon'da jandarma ve polisin uyguladığı acımasız şiddetin, İstanbul'da Şekerbank'ın 'açıkekran'ında sergilenen sanatla perdelendiğinin de farkındayız. Ve bu utancın parçası olmayı reddediyoruz."

Eyleme,  Karaçam ve Köknar köylüleri, Karadeniz İsyandadır Platformu, Hes'lere Karşı Gençlik Kampı Öğrencileri, Sosyoloji Bölümü Öğrencileri de katıldı.