Yatırım aşamasında bulunan veya yatırım planlayan iş adamlarına yaptığı çağrıda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Kasım ayında duyurusunu yapacağı hibe programlardan yararlanması tavsiyesinde bulundu. 

YATIRIMA YÜZDE 50 DESTEK İLE YÜZDE 18 KDV MUAFİYETİ VAR 

Yeni çağrıda belirlenen 8 başlıkta hibe yatırım sağlanan sektörlerin belirlendiğini belirten Hacısalihoğlu, “Bu yatırımlara yüzde 50 destek veriliyor. Ayrıca yüzde 18 KDV muafiyeti ile ciddi bir avantaj vardır. ”dedi. 

SEKTÖR BAZINDA TRABZON, TÜRKİYE BİRİNCİSİ VE İKİNCİSİ OLDU 

Tarım ve Kırsal Kalkınma İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu ziyaretinde yapılan toplantıda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu’nun iş dünyasına büyük destekler sağladığını vurguladı. Hacısalihoğlu, önümüzdeki günlerde yeni proje çağrılarında Trabzonlu firmalar ve iş adamlarının yararlanması iş dünyasına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştireceğini ifade etti. 

Hacısalihoğlu, Kırsal Kalkınma Kurumu Destek Projelerinde, Trabzon’un sektörlere göre Türkiye genelinde bir birincilik ve bir ikincilik derecesi yaptığını belirterek yeni dönemde iş dünyasının sunacağı projeler ile bu başarıların devam edeceğini dile getirdi.  Hacısalihoğlu, “ İl koordinatörlüğümüz çok başarılı çalışmalarda bulundular. Bu başarılı çalışma iş dünyamızın, yatırımcılarımızın ve girişimcilerimizin yeni proje ve yatırımları ile daha da artacağını düşünüyorum. Odamız sağlanan desteklerden yararlanması için üyelerimize destek vermeye devam etmektedir. “dedi. 

62 PROJE, 34 MİLYON YATIRIM, 15 MİLYON HİBE, 311 KİŞİ İSTİHDAM, 

Geçmiş dönemlerde Trabzon iş dünyasının Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu desteklerinden yararlanarak çok başarılı yatırımlar gerçekleştirdiğini, 62 proje imzalandığını, gerçekleşmekte olan bu yatırımların toplam tutarının 34 milyonu aştığını ve yüzde 50’si olan 15 milyonun da hibe olarak alındığını aktardı. İş dünyasına sağlanan katkılar ile bu projelerde 311 kişiye istihdam sağlandığını ve ülke ive bölge için çok büyük faydalar sağlandığına dikkat çekti. 

TOPLAM 62 PROJE İLE 34 MİLYON YATIRIM GERÇEKLEŞİYOR 

Tarım ve Kırsal Kalkınma İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu,  yaptığı açıklamada; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak bugüne kadar 12 başvuru çağrı ilanına çıkıldığını anımsattı. 

 İl Koordinatörlüğü olarak toplam 12 başvuru çağrı döneminde 62 faydalanıcı ile sözleşme imzaladıklarını belirten Aydoğdu, İmzalanan sözleşmeler kapsamında 34 milyon 012 bin liralık yatırım gerçekleştirileceğini aktardı. 

34 MİLYON YATIRIMIN 15 MİLYON’U HİBE OLDU 

Aydoğdu şöyle konuştu: “62 faydalanıcımıza toplam 15 milyon 182 bin 816 lira hibe desteği vereceğiz, Şu an 32 faydalanıcımıza 7 milyon 307 bin 937 lira ödeme gerçekleştirilmiştir.” dedi. 

TRABZON TÜRKİYE GENELİNDE BİRİNCİ VE İKİNCİ OLDU 

Trabzon’a kazandırılan destekler ile Türkiye genelinde ilk üç ’de yer alındığına dikkat çeken Aydoğdu şu bilgileri verdi: “ Trabzon İl Koordinatörlüğü olarak 42 il İçerisinde verilen hibe miktarı açısından; Kırsal Turizm başlığında 1 milyon 679 bin 034 TL ile birinci; Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması başlığında da 3 milyon 448 bin 453 TL ile ikinci sırada yer aldık. Bu başarı gerek kurum gerekse iş adamlarımızın ürettiği projeler ile gerçekleşmiştir..” 

311 KİŞİYE İSTİNDAM SAĞLANDI 

Ödemesi yapılan tüm projelerde toplam 311 kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Aydoğdu,  geriye kalan 30 faydalanıcımıza devam eden yatırımlarını tamamladıktan sonra 7 milyon 874 bin 844 TL daha hibe ödemesi gerçekleştirileceğini söyledi.  

İl koordinatörü Şansal Aydoğdu, Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun Kasım ayı içerisinde 13. Çağrı ilanına çakmayı planladığını duyurdu. Başvuruların Ocak-Şubat 2015 tarihleri arasında olacağını belirtirken, bu çağrıda Et üreten ve süt üreten tarımsal işletmeler sektörlerinin desteklenmeyeceğini aktardı. Yatırımcıların desteklenen sektörlerde proje yapmaları için uygun bir dönem olduğunu da sözlerine ekledi. 

YENİ ÇAĞRIDA 8 BAŞLIKTA HİBE SAĞLANAN YATIRIM SEKTÖRLERİ 

13. çağrı ilanında desteklenen 8 başlıktaki yatırım kalemleri şöyle sıralandı:

Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması

Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması

Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması

Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi

Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi

Kırsal Turizm

Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi

Aydoğdu, bu sektörlerde yapılacak yatırımlara yüzde 50 hibe verdiklerini ayrıca yatırımcıların yüzde 18 de KDV muafiyetinden faydalanabileceklerini belirtti.