Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen tatbikatlarda ve sonrasında PKK TerörÖrgütü'ne karşı insansız hava araçları büyük ilgi gördü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Trabzon Sürmeneli Hemşerimiz Selçuk Bayraktar, KaleBaykar tarafından geliştirilen insansız hava aracı 'Bayraktar' yakın zamanda geliştirilip Savaş Uçaklarının da tahtını zorlayacak gibi. 

Yüksek Koruma ile Korunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar Bayraktar İnsansız Hava Aracının mucidi oldu. 

KaleBaykar İş Ortaklığı tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilerek, test kabul aşamasını başarıyla tamamlayarak envantere giren insansız hava aracı sistemi. 2015 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde operasyonel olarak kullanıma girmiştir.

14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27,030 feet irtifaya çıkmıştır. 05-06 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen uçuş testinde tam yüklü olarak 18,000 feet irtifada 4040 km yol kat ederek 24 Saat 34 Dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir. Milli hava araçları arasında irtifa ve kendi klasmanında uçuş süresi[3] açısından Türk Havacılık tarihindeki rekorları elinde tutmaktadır

Bayraktar Taktik İHA Sistemi, 17 Aralık 2015 tarihinde 2 adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurma başarısını göstermiştir. Bu deneme ile keşif ve gözetleme yaparken, anlık olarak ortaya çıkan hedefleri vurabileceğini gösteren BAYRAKTAR TB2, hem Türk havacılık tarihinde yeni bir sayfa açmış oldu hem de TSK’ya muharip İHA yeteneğini kazandırabileceğini gösterdi.[7] Baykar Ar-Ge ekibi tarafından askeri ve sivil havacılık standartlarına uygun olarak tasarlanan Bayraktar Taktik İHA sisteminde 3 yedekli uçuş kontrol bilgisayarı, görev bilgisayarı, INS-GNSS Sistemi, servo aktüatör sistemleri, pitot statik sistem, güç sistemi, hava veri kayıt sistemi gibi birçok kritik elektronik ve yazılım bileşenli alt sistem milli ve özgün olarak Türkiye'de ve Türk mühendisler tarafından ilk kez geliştirildi.

İnsansız hava aracı ANKA'lar artık gece, gündüz, yağmur, kar ve sis gibi olumsuz hava koşullarında, bulut üstünden dahi keşif yapabilecek.Savunma Sanayii Müsteşarlığının (SSM) hayata geçirdiği; gece, gündüz, yağmur, kar ve sis gibi olumsuz hava koşullarında, bulut üstünden de keşif gözetleme yeteneğine sahip SARPER faydalı yük sisteminin ANKA Blok B uçağına entegrasyonu başarıyla tamamlandı.SSM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, ANKA Blok B Sistemi kabulleri Sivrihisar Hava Meydan Komutanlığında SSM kabul heyeti öncülüğünde başarıyla icra edildi.Söz konusu proje ile savunma sanayisinin kabiliyet alanlarına milli imkanlarla orta irtifada geniş harekat çapında görev yaparak uzun süre havada kalan MALE sınıfı İHA sistemleri eklenirken, Türkiye MALE İHA üreten paydaşlar arasında yerini aldı.Öte yandan, bahse konu sistemin geliştirilmesi ile SSM'nin başlatmış ve hayata geçirmiş olduğu; gece, gündüz, yağmur, kar ve sis gibi olumsuz hava koşullarında, bulut üstünden dahi keşif gözetleme yeteneğine sahip SARPER faydalı yük sisteminin Blok B uçağına entegrasyonu başarıyla tamamlandı.Bu kapsamda insansız hava araçlarının keşif gözetleme faaliyetlerinde görev yapma kabiliyetini kısıtlayan bulutlanma probleminin bu faydalı yükün entegrasyonu ile büyük ölçüde ortadan kalkacağı değerlendiriliyor.

Proje kapsamında platform, elektronik donanım ve yazılım tasarımları tamamen milli olarak gerçekleştirilmiştir. Savunma Sanayi tarihinde ilk kez %93 gibi yüksek bir Sanayi Katılım oranı sağlanmıştır.