Trabzon'da Yenimahalle Fuar alanında 16 Mayıs - 25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan Semerkand Hayra Davet Şenliği, bazı ensafların tepkisine çekti. 

Semerkand Vakfı tarafından Büyükşehir Belediyesi’nden ‘Hayır işi yapacağız’ denilerek çok cüzi bir rakama kiralanan alanın organizasyonunun bir firmaya verildiği, bu firmanın da oradaki bölümleri fuara katılan esnafa satarak on binlerce TL para kazandığı  iddiası üzerine Semerkand Vakfı Bölge Sorumlusu Ahmet Türk'ten açıklama geldi.

"TRABZON ESNAFI MAĞDUR OLABİLİR AMA"
Trabzon esnafının mağdur olabileceğini ancak fuarda Trabzonlu esnaflarında bulunduğunu altını çizen Türk, " Doğrudur belki. Esnaf haklı da olabilir. Şuanda Türkiye ekonomisinde de çok ciddi bir sıkıntı var. Seçim sürecidir ama burada en önemli gaye Allah'u tealanın rızasıdır. Burada bütün insanlar gönüllü çalışıyor. Erzurum'dan Erzican'dan gibi uzak illerden de gelenler var buraya. Neden buraya geldiler. Tek bir dava uğruna nedir bu dava Yomra'ya Medrese yapacağız. Erzurumlusu, Samsumlusu gelmiş Trabzon'daki medreseye katkı vermek için. Diğer esnaflara bir mağduriyet olmuştur. Bizimde esnaf arkadaşlarımız var onların neden görüşlerine yer verilmemiş. Bizim TÜMSİAD olarka 170 kayıtlı esnaf arkadaşımız var ve bizi desteklemektedir. Onlarında fikirleri alınabilirdi. O en işlek caddede onların dükkanları var. Ona bakarsanız burada fuarlar düzenleniyor 40 esnaf katılıyor peki ya diğer esnaflar neden bu sefer birşey demiyor. Gelmişler böyle hayır işinin arkasında birşey arıyorlar anlayamadım" ifadelerine yer verdi.

METİN KARA'NIN AÇIKLAMALARINA CEVAP
Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Kara, bu iş bize göre hayır değil şer işi. Orada iğneden ipliğe her şey satılacak. Belediyeyi yönetenler dini cemaatlere katkı sağlıyor, diğer yandan esnafı mağdur ediyor. Vali beyden de randevu istedik vermedi. Bir yandan AVM’ler, bir yandan panayır. Esnaf yok sayılıyor’ açıklamaları üzerine Türk, "Gelirsek içerideki ürünüleri arkadaşlar fotoğraflamış ve bir dekleme yapmışlar. Doğrudur belki. Esnaf haklı da olabilir. Şuanda Türkiye ekonomisinde de çok ciddi bir sıkıntı var. Seçim sürecidir ama burada en önemli gaye Allah'u tealanın rızasıdır. Gelmişiz burada iki tane bulaşık makinesi görmüşüz, insanların hayır diye vermiş olduğu etekleri bluzları görmüşüz, ben bir Trabzonlu olarak buna çok üzüldüm. Böyle bir organizasyonada esnaflar destek vermiştir. Trabzon esnafı destek vermiştir" dedi.

HAYIRLAR TRABZON'DA MEDRESE İÇİN
Burada toplanan hayırların nereye hayır edileceğini de açıklayan Türk, "Yomra'da bir amcamız bize gelerek 11 dönümlük arazimize bir medrese kurun dedi. Bizde bu bağış üzerine böyle bir organizasyon düzenleyerek toplanan paralar Yomra'daki medrese için yani Kuran Kursu için harcayacağız" şeklinde konuştu.
Fuar alanın bir kermez olmadığını hayır şenliği olduğunu söyleyen Türk, "Burası kermes gibi birşey değil bunun altından kalkamayız buraya 22 tane il gelecek bizde dedik ki bunu kermes değil şenlik havasına çevirelim. Burada 10 günde de muhabbet gecesi olacak. Bir sosyal etkinlik olacak burada Trabzon halkı bu sosyal etkinlikten yaralanabilecek. Hiçkimseden parada almayacağız. Buraya gelecek olan vatandaşlar şehirler arasında kardeşlik köprüleri kurulacak. Rizelisi, Trabzonlusu, Samsunlusu, Erzurumlusu birbiriyle kardeş olacak. Şenlik havasında olsun insanlar gelsin burada alışveriş yapsın alışverişleriye hayır işlesinler. Vererekte alarakta bir hayır yapılır. Bizim özümüz budur" dedi.

FARKLI İLLERDEN 12 BİN KİŞİ
TRABZON ESNAFINA DA KAZANDIRACAK
Şenliği yerli turizm hareketine benzeten Türk, "Çevre illerden toplamda 12 bin kişi gelecek yarın açılışta toplamda 15 bin kişi olacak. Yani demek istediğim bir başka konuda il dışından gelecek olan binlerce kişi sürekli fuar alanında durmayacak. Çıkacak bu insanlar yemek yiyecek. Bunların 5 bini şehre girse 10'ar lira bıraksa Trabzon esnafıda kazanır. Bu bir yerli turizm hareketi gibide düşünülebilir" ifadelerine yer verdi.