Türkiye sınırında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor...
 
Türkiye'nin sınır hattındaki Fırtına Obüsleri, koalisyonun uçaklarının ise hava operasyonu ile IŞİD mevzilerini vurmasının ardından başlayan Türkmen ve muhalif taaruzu, bölgedeki dengeleri değiştirebilir. Akşam'ın haberine göre Sultan Murad Tümeni'nin öncülüğünde ilerlemesini sürdüren Türkmen güçlerinin hedefi, Türkiye'nin savunduğu "Güvenli Bölge" hattının hakimiyetini ele geçirmek. 
 
Afrin ile Kobani arasında kalan bölgenin IŞİD'ten temizlenerek Türkmen ve muhaliflerin kontrolüne girmesi, "Güvenli Bölge" formülünün, Türkmen harekatı ile hayata geçirilmesi anlamına da gelecek. Bölgedeki Türkmen varlığının PYD'nin "Afrin-Kobani kantonlarını birleştirme" planını bozacağı yorumu yapılıyor. 
 
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa ise "Bu bölgenin Türkmen kontrolüne girmesi, Türkiye'nin sınır güvenliği açısından da son derece önemli. DAEŞ'ten temizleyeceğimiz topraklarımızın PYD tarafından işgaline de asla izin vermeyiz. PYD'nin olası kalkışması, Türkmen direnişiyle karşılaşır, son nefesimize kadar çatışırız" dedi.
 
CERABLUS'U ALMAK İSTİYORLAR
 
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre ise Halep’in kuzeyinde 1200 kişilik kuvvetle IŞİD’e yönelik kapsamlı bir harekat başlatan muhalifler dört köyü aldı. Muhaliflerin hedefi “güvenli bölge” olarak planlanan Cerablus’u, PYD’den önce IŞİD’den almak. Harekata Türkiye de Fırtına obüsleri ve tanklarla destek veriyor. Dün devam eden operasyonda muhaliflerin IŞİD'li teröristlerden Karaköprü, Haraba, Kara Mezere ve Kuzul isimli 4 köyü geri aldığı operasyona, bin 200 muhalif askerin katıldığı iddia edildi. Operasyon sırasında ise 60 IŞİD militanı öldürüldü.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri ise önceki akşam Türkiye'ye düşen havan topu mermisi sonrası angajman kuralları gereği IŞİD hedeflerini vurmuştu. Dün de benzer bir durumun yaşandığı belirtiliyordu.
 
HEDEF 24 KÖY
 
İddialara göre PYD'nin Munbuç yönünden Afrin bölgesinde ilerlemesi ve muhaliflere uygulanan kıskaç taktiği Türkiye'yi harekete geçirdi. Güvenli bölge projesini tamamen bitirecek ve PYD'nin Afrin'den Irak sınırı Yağrubiye kapısına kadar olan koridor hattını tek parça kontrol altına alacak olması Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin ihlali anlamına geliyor. Bu dönemde harekete geçen muhalifler ilk olarak IŞİD'in elinde olan 24 köyü askeri alan ilan ettiler. Bu bölgede hiçbir sivilin kalmaması uyarısı, dün geceki harekatın ilk sinyali oldu. Akşam 19'da başlayan harekatda ilk hedef Cerablus yönünde bulunan 24 köy olarak açıklandı. Harekatın Suriye içlerine, Mera yönüne ve Cerablus kasabasına doğru genişleyerek devam etmesi bekleniyor.