Trabzon'un Çaykara ilçesinden geçen ve Of'tan Karadeniz'e dökülen Solaklı Deresi üzerinde Karaçam beldesi yakınlarında yapılması planlanan hidroelektrik santrallere (HES) karşı çıkan yöre sakinleri ile santrali yapacak firmanın işçileri arasında çıkan kavga üzerine 3 kişi gözaltına alındı.

Yöre halkı, Karaçam beldesinden Solaklı Deresi üzerinde planlanan HES projesi için iş makinelerini bölgeye götürmek isteyen firma yetkililerini protesto etti ve iş makinelerinin vadiye götürülmesine engel olmak istedi.

Bunun üzerine güvenlik önlemi alan jandarma ekipleri ile vatandaşlar arasında tartışma yaşandı. Bu sırada HES projesine karşı çıkanlar ile projede çalışan işçiler arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olayda bazı köylüler hafif şekilde yaralandı. Olayın ardından gözaltına alınan 3 kişi, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, Solaklı Vadisi'nde HES inşaatı için firmanın iş makinelerini bölgeye getireceği duyumunu alan köylülerin gece geç saatlerden itibaren vadide nöbet tutmaya başladığını belirtti.

Jandarma ekiplerince köylülerden 4 kişinin gece, 3 kişinin de gündüz gözaltına alındığını, ifadelerinin alınmasının ardından söz konusu 7 kişinin serbest bırakıldıklarını ifade eden Şan, şunları kaydetti:

"Jandarmanın iş makinelerine yaklaştırmadığı köylüler, kar yağışına rağmen bölgeden ayrılmamaya ve iş makinelerinin bölgeye girmesine izin vermemeye kararlılar. Solaklı Vadisi, toplam 36 HES projesi ile ülke genelinde en fazla HES projesi planlanan vadilerden birisidir. Büyükdere ve Dumlu Deresi üzerinde kurulması planlanan Derebaşı HES projesi için daha önce köylüler, Trabzon İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açmıştı. Dava sürecinde mahkeme, bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına ve söz konusu istemin bilirkişi incelemesi ve keşif sonrasında değerlendirilmesi yönünde karar vermişti. Ancak 23 Eylül'de, yine bölgeye iş makinelerini götürmeye çalışan firma yetkilileri ve iş makinelerinin güvenliğini sağlayan jandarma ekipleri ile köylüler arasında gerginlikler yaşanmış, çıkan arbedede 2 jandarma ile 7 köylü yaralanmış, 6 köylü ise gözaltına alınmıştı. Köylülerin tepkisi üzerine yaşanan gerginlikler sonrasında, HES firmasına ait iş makineleri bölgeden indirilmiş ve bölgede şantiye yapılmasından vazgeçilmişti."