Köylerde gençlerin kalmadığını belirten üretici bayanlar, “Bizim neslimiz gittikten sonra, kimse süt yoğurt, marul, lahana üretip pazara getirmez” dedi. Hormonsuz ürünler olmasından dolayı Orduluların rağbet ettiği pazar sakinleri ise bu durumdan tedirgin. Pazara alışverişine gelen Neşe Ayaşlı, “Bu nesil gittikten sonra bize süt, yoğurt getiren olmayacak” diye konuştu.

Ayaşlı şöyle devam etti: “Buradaki kadınlarımızdan Allah razı olsun. Bu nesil de giderse köyde kalacak kimse kalmayacak. Üretim sadece artık bu yaş gurubundaki kadınlarımız yapıyor. Şimdiki nesil bu işleri yapamaz. Önümüzdeki yıllarda süt, yoğurt, yumurta getirenlerimiz olmayacak. Köylerde gencimiz kalmadı.”
20 yıldır pazara gelerek ürettiği ürünleri satan Remziye Carlı, “Çocuklarımız okudular. Herkes ekmeğinin peşine gitti. Köyde durup ne yapacak. Hafta sonları geliyorlar. Evde kalan yaşlılar da inek bakamıyor, tarlada bir iş yapamıyor. Bu nedenle köyde üretim azaldı. Genç nüfus köyde kalmadı. Ancak tatil için köye geliyorlar. Eskidendi onlar. Ben 20 yıldır pazara geliyorum. Kayınvalidem geliyordu ondan sonra ben gelmeye başladım. Zamanında 4-5 gelin birden aynı evde otururdu. Toprağa bağımlı yaşanıyordu. Bir erkek eşine mendil alabilmek için babadan para istenirdi. Anne, babaya bağımlılık vardı. Herkes çekirdek aile oldu kimse kimseye bağımlı değil artık” ifadelerini kullandı.

Üretici Hamiyet Çiçek ise, “Bu işleri yapacak genç artık kalmadı. Gençler yaşlılardan hastalar. Biz yapamayız, diyorlar. Biz yaşlılar alışık olduğumuz için yapıyoruz. Bizden sonraki nesil köy işi yapmaz. Şimdi ki kızlar inek bakabilir mi? Şimdi hepsi şehirlerde oturuyorlar. Bizden sonrası bu işleri yapmayacaktır” şeklinde konuştu.