Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un moderatörlüğünde gerçekleşen toplantının hemen başında dikkat çekici bir an yaşandı. 

Toplantıda toplamda 70 katılımcı konuşma yapmak için başvuru yaptı. Bu sırada konuşmalar erken başlayınca mini bir kürsü krizi de yaşandı. Bu anları ise katılımcılar gülerek karşıladı. 

Başdenetçi Malkoç, protokol konuşmaları için Vali Yavuz’u kürsüye çağırdı. Ancak bu sırada kürsüde Kamusen Trabzon İl Başkanı Coşkun Dilber yer alıyordu. Dilber, “Ben konuşmadım” deyince salonda bir anda gülümsemeler yaşandı. 

Dilber, kürsüyü terk etmezken Vali Yavuz, Dilber’in konuşmasını yapması için yeniden protokolde ki yerine geçti. Bu anlara ise Malkoç, “Pek tecrübesiz sayılmaz ama bu kadar insanı bir arada görmenin heyecanı oldu. Coşkun bey de kürsüyü kolay koyal vermez kimseye…” dedi. 

Bunun üzerine Dilber, “Kürsüyü her zaman veririz ama biz her zaman bulamıyoruz. Onlar buluyor” diyerek karşılık verdi. Bu konuşmalar ise salonda kahkahalarla karşılık buldu. 

Dilber’in konuşmasının ardından Vali Yavuz ise, “Kamusen başkanımıza teşekkür ediyorum. Sivil Toplum Kuruluşu olarak kürsüyü terk etmedi” dedi. 

Arabistan Büyükelçisi Waleed bin Abdulkerim el-Hureyci, “Trabzon’a gelen turistlerin, yüzde 85 ile 90’ını Suudi Vatandaşlar oluşturmaktadır. 2017 yılının ocak ayından Ağustos ayına kadar 350 bin Suudi Vatandaşı Trabzon’u ziyaret etmiştir. Vatandaşlarımız Trabzon’a sadece turistik bir yer olarak bakmamaktadırlar. Sadece turistik ziyaret için gelmemektedirler. Yatırımcı olarak Trabzon’a gelmek ve yatırımlarını buraya yönlendirmektedirler. Gelen istatistiklere göre 763 konut satışı Trabzon’da Suudi Vatandaşlarına gerçekleştirildi. 

Konut satın alan vatandaşlarımızın büyük kısmı Trabzon’da oturma iznine müracaat etti ve büyük kısmı müracaat etti. TTSO’ya kayıtlı 30’a yakın şirket bulunmakta. Bunların bir kısmı yüzde yüz Suudi Sermayeli bir kısmı da Türk ortaklarında. Kurulu bu şirketlerimiz inşaat, konut alanlarında faaliyet göstermekte. Trabzon’da son 3 yılda turizm acentalarının ve emlak ofislerinin sayısında yüzde 300 artış gerçekleşti. THY’nin direkt seferleri Trabzon’a başlatıldı. 

Özellikle yaz tatili döneminde ve tatillerde, büyük elçiliğimizin bu tür sorunlarını çözülmesi noktasında Trabzon ile iletişime geçmekte. Trabzon’da ki tüm resmi kurumlara şunu taahhüt ediyoruz ki vatandaşlarımızın yaşadığı sorunların giderilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız. 

Turizm sezonunda vatandaşlarımızın burada yaşadığı sıkıntıları en aza indirmek için yüksek düzeyde toplantılar ve çalışmalar yapmaktan memnun olacağız. Böyle bir toplantı talep ediyoruz kurumlarımızdan. İnşallah bu yardımlaşmamız, bir birimize destek olmamız hem kültürel hem de iktisadi alanda devam edecektir. 
Binlerce vatandaşımız Trabzon’u ziyaret ediyor. Ama çok az adli vaka oluyor. Bunlar bir elin parmağı kadar. Bu da halklarımızın uyumunu gösteriyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Trabzon’da; Sivil Toplum Kuruluşları, Muhtarlar ve İdari Birimlerin katılımlarıyla Ombudsmanlık Dostane Çözüm ve Trabzon Uygulamaları Toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla Novotel’de yapıldı. Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Soylu, Senegal Büyükelçisinin Trabzonspor’u taraftarı olduğunu açıkladı. Bakan Soylu, “Biraz önce kıymetli sefirimizin güzel konuşmalarını, Trabzon tespitlerini aynı zamanda sonuçlarını  hep beraber izledik ve takip ettik. Anladık ki üzerimize düşen hep birlikte sorumluluklar var. Yerel yöneticileri, mahalli idareleri ile STK’larla birlikte inşallah bunları çok daha iyi noktaya gerçekleştirme gayretini ortaya koyacağız.

Gece yarısı Ankara’ya geldik. Sabahleyin bir çok programımız arasında yine bugün bu güzel şehre olan sevgisini görüştüğümüzde bir kez daha anladığım kıymetli sefirimizin meslektaşı Senegal Büyükelçisinin ile hem sizlere hem de muhabbetlerini aynı zamanda ayağa kalktığımızda soru sordum. “3 yıldır Türkiye’desin hangi takımı tutuyorsun?” Dedi ki “tek bir takımı tutuyorum o da Trabzonspor... “ ifadelerini kullandı.
Bakan Soylu’nun bu konuşmasının ardından gazeteciler Arabistan Büyükelçisi Waleed bin Abdulkerim el-Hureyci’ye hangi takımı tuttuğunu sordu. Büyükelçi Abdulkerim’de Trabzonspor’u tuttuğunu söylediği görüldü.

Trabzon’un fethi milletimizin tamamının tarihine kaderine etki eden yön veren hadise olması nedeniyle büyük etki taşımaktadır. Böyle bir şehrin evladı olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. 
Modernliğin gelişmişliğin en önemli göstergelerinden bir tanesi, toplumların kurum üretebilme ve onları işlevselleştirme kabiliyetidir. 
Bir karar aldığımızda ilgili oda başkanlarını ziyaretimize geliyorlar. Hepimizi uyarıyorlar. Zaman zaman medya yolu, bazen gösterilerle, toplumun sadece genel siyasete ilişkin değil olaylara ilişkin karar ve düşüncelerini ortaya koyuyorlar. Karar mekanizması olarak buna bir şekilde kulak vermeliyiz. 
Ombudsmanlık anaya kurumdur. Ama davranış itibariyle sivil kurumdur. Vatandaştan devlete doğru akışı iade eder. Sivil tabirini bu ayrımdan dolayı kullandığımı ifade etmek istiyorum. 
İçişleri bakanlığı olarak son zamanlarda vatandaşlarımız ile devlet arasında iş ve işlemleri rahatlama anlayışı ortaya koyduğumuz ifade etmek isterim. 
Nüfus kanunda ki bazı değişiklikler devrim niteliğinde. 
bazı evrakların vatandaştan istenmesi, basit yazım hatalarını düzeltmek için mahkemeye gidilmesi gibi bir çok işlem elektronik ortama taşındı. 
Gereksiz yere çok tartışılan müftülüklere 
Yapmak istediğimiz basit. İnsanların resmi nikaha ulaşmasını sağlamak. Hiçbir olumsuz durum söz konusu değildir. Şurada hep birlikteyiz. Bu bir soğuk savaş aklıdır. Bu bir eski dünya düzeninin hükmüdür. Karşısındakisini sürekli olarak mevcut sisteme tehdit olarak algılamak esas itibariyle insan haklarına aykırı en incitici düşüncedir. 
Bunu destekleyenler olacak laiklik karşıtı, Türkiye’de veya Cumhuriyet karşıtı, 24 saat uğraşacağız. Bu ülkeye her türlü hücumun gelmesini engellemek için çaba sarf edeceğiz. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı onlarca ülke gezecek. Bu ülkenin menfaatlerini dünyanın her noktasına anlatmaya çalışacak. Soğuk savaş döneminin aklıyla birlikte karşınızda ki her insanı tehdit algılaması ortaya koyarsanız milletimiz buna ne inanır ne de itibar eder. 
Tam tersi, bir takımların dile getirdiği, kızların küçük yaşta evlenmesi, tam tersine.. Kızlarımızın küçük yaşta evlenmesinin önünde ki en büyük adım AK Parti ve hükümetimizin attığı bu adımdır. 
Onun için elbette hükümetler, dokunulmaz değildir. Eleştirilebilir ve dokunulabilirler.. Resmi mekanizmalar, sivil mekanizmalar içinde gerçekleştirilebilir. 
Yolmuza ve istikametinize devam edeceğiz. Bizim hedefimiz nedir? 2023 diyoruz.

EHLİYET, PASAPORT VE KİMLİK NÜFUS İDARESİ TARAFINDAN VERİLECEK
Ehliyet ve Pasaport emniyet Genel Müdürlüğü uhdesinde veriliyor. Nüfus idaresini bunu tüm bünyesinde bütünleştirmek suretiyle hem ehliyeti hem pasaportu, hem de kimlik kartını nüfus idaresi verecek. Aynı işlemler gerçekleştirecek. Gerek personel açısından gerek vatandaşımızın ulaşımı açısından çok önemli tasarruf sağlayacağız. 
Pasaporta gidiyorsunuz, ehliyete gidiyorsunuz, kimliği gidiyorsunuz şu parmakları basın. Vatandaşımız gidecek, kendisiyle ilgili bu bilgiler batı dünyasında olduğu gibi alınacak, bir daha ihtiyaç kalmayacak. 2018’in ikinci ayı itibariyle başlayacağız. Nisan ayı başı itibariyle bu sisteme hep birlikte geçeceğiz. Orada maliyet azaltmada söz konusu olacak. Şuana kadar trafik tescil belgelerini trafik tescil şubeleri veriyordu. Şimdi onu da noterlerle uzun bir pazarlık, yaptık. Vatandaşımıza değişik bir maliyet binmesin diye pazarlık yaptık. Ehliyetlerde, gerek yenilemelerde gerek yeni almalarda vatandaşımız daha tasarruflu olacak. Ek alınan bir takım makbuzlar ve eklentiler nüfus idaresinde daha tasarruflu değerlendirilmiş olacak. 

ŞEHİR İÇİNDEKİ İNSANLARIMIZI KORKUTMAK İÇİN… 
Biz dün de bir şehit cenazesindeydik. Benim içim yanıyor. Bu ülkede insan hakları diye, tutturanlar, Ocak ayından bugüne kadar dağda etkinliğini kırsalda etkinliğini kaybeden PKK şehir içinde ki vatandaşlarımızı korkutmak için bir takım alçakça infazlar gerçekleştiriyor. Bunlar öğretmen, mühendis, yol işçileri, elektrik işçileri… bunları infaz ediyorlar. Bunlar siyasi parti temsilcileri… Topluma orada korku salmaya çalışıyor. Çukur zamanında yaptığı bir takım alçakça girişimleri, güya kendi zihni ve aklıyla devam ettirmek istiyor. Dün, bir cenazeyi kaldırdık. Bir şehidimizi yolcu ettik. Evladımız Kürt çocuğuydu. Babası diyorki, Vuran kalleş, onun büyükleri gibi görünenler burada hesaplaşalım. Burası bizim memleketimiz. Bu konuda o insan hakları tellalerinin hiç birinin sözü çıkmıyor. 
elimizde ki işi takip eden kardeşlerinizden bir tanesiyim. Nereden nereye geldiğimizi takip eden kardeşlerimizden bir tanesiyim. Çok iyi noktaya geldik. İşin ucunun nerede bağlanacağını çok net görüyoruz.