61SAAT HABER SERVİSİ - Avukatlar Günü dolayasıyla Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ve üyeleri Meydan Parkında Atatürk Anıtı önünde bir program düzenlendi. Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan program, daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti. 

Programda son olarak ise Baro Başkanı Sibel Suiçmez, avukatlar adına bir basın açıklaması yaptı. Suiçmez, “Temel hak ve özgürlükler güvence altın alacak yaşama ve yürütme erkinin eylem ve işlemlerini hukuka uygunluk bakımından denetleyip, dengeleyecek olan erk ise Yargı erkidir. Bu nedenledir ki bağımsız, tarafsız, etkili ve verimli işleyen temel hak ve özgürlükleri koruyan kollayan bir yargı demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün teminatıdır. 

Yargının kurucu unsurlarının birisi Bağımsız Savunmadır. Savunma hakkı adil yargılamanın temelidir. Savunmanın temsilcisi olan avukatın olmadığı bir yargılamada hak, adalet ve adil yargılama da yoktur. Adil yargılamanın gerçekleşmesi için bağımsız tarafsız bir mahkemenin yanında savunmanın da özgür ve bağımsız olması gerekir. Güçlü yargı ancak güçlü ve bağımsız savunmayla sağlanabilir” dedi. 

Suiçmez,  sözlerine şekilde devam etti: “Avukatların özlük haklarında gerekli iyileştirmeler yapılmaması, CMK görevlendirmelerinin anayasaya aykırı bir biçimde angarya olarak devam etmesi, KDV oranının hala lüks hizmet sınıfında uygulanması, adil yargılamanın teminatı savunmanın Anayasamızın Yargı bölümünde yer almayışı, çok fazla sayıda Hukuk Fakültesi Açılması, Mesleğimizin icra alanlarının başka mesleklere açılıyor olması gibi bir çok meslek sorumuz çözüm beklemektedir. 

Ülkemizin zor bir süreçten geçtiğinin bilincindeyiz. Bu süreçte de bir hukuk devleti olmanın gerekleri muhakkak yerine getirilmelidir. Temel insan hak ve özgürlüklerine dayalı, hukuki güvenirliğin ve hukukun üstünlüğünün sağlanmasına yönelik bir yöntem anlayışı tüm vatandaşlarımızın Adalete olan inancını sağlayacak ve bir birimize kenetleyecektir”