Suiçmez, basın açıklamasının ardından görüşmeleri takip etmek için Ankara’ya gidecek. Suiçmez, “Baro Başkanları olarak Ankara’da toplanacağız” dedi. AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora ile konuyu görüşüp görüşmedikleri sorulan Suiçmez, “İnşallah kimse daha sonra aldandım, aldatıldım demez. Şimdiden biz uyarıyoruz” dedi. 

61SAAT HABER SERVİSİ -

Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Trabzon Barosu Eski Başkanı Veysel Malkoç’un da katılımıyla, TBMM Gündemine getirilen “Çoklu Baro Sistemi” ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Zorlu Grand Otel’de düzenlenen basın toplantısına sürecinden başından bugüne yaşananları aktaran Suiçmez, “Çoklu baronun sadece bizim değil herkesin ortak görüşü var: “Kabul edilemez” yönünde.” dedi. 

Suiçmez, “Biz bu süreçte maddeler üzerinde görüş biletmedik, Zaten ortada teklif olmadığı için görüşülecek madde de yoktur. Daha sonra yapılan “baro başkanlarından görüş aldık” açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. Hazırlanmakta olduğu söylenen bu teklifin zamanlamasının, getiriliş biçiminin uygun olmadığını ifade ettik. Çoklu Baro Sistemine, 80 baro başkanının tümünün itirazı var” dedi. 

AVUKATLAR KUTUPLAŞACAK

Suiçmez, sözlerine şu şekilde devam etti:  “Perşembe günü geleceği söylenen teklif bu sabah getirileceğini ve bu akşam Genel Kurulda görüşüleceğini öğrendik. 

Bende Ankara’da yapılacak bu görüşmelere katılabilmek için gideceğim. 80 Baro aşkınımızın tümü Çoklu Baroya karşıdır. Çoklu baro getirildikten sonra Avukatlık Yasasında bazı maddelerde yapılacak değişikliklerin, tartışmaya değerecek hiç bir yanı yoktur. O nedenle bugün ki toplantının amacı, 80 Baromuzun kırmızı çizgisi olan kabul edilemeyecek bulduğumuz ‘Çoklu Baro’ düzenlemesinin adalete hiç bir katkı sağlamayacağını, ancak ülkemizin bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldıracak sürece çok önemli katkı vereceğini belirtmek istiyorum. Çoklu Baro, Türkiye’de hiç bir noktada adalet hizmetlerinde çözüm sağlamayacaktır. Ama çözülme sağlayacağı çok açık ve net ortadadır. Çoklu baroyla birlikte avukatlar arasında bölüşmeler başlayacaktır. Avukatlar Kutuplaşacak, şimdilik numara veriliyor. 1 Nolu Baro, 2 Nolu Baro. Biz çok iyi biliyoruz ki bu barolar numaralanmaktan çıkacak, etnik, dinsel, siyasal, simgelerle adlarla barolar kurulacak. 

İKTİDARLAR GELİP GEÇİCİ, SÜRECEK OLAN DEVLETİMİZDİR

Ve bu barolar bu şekilde tanzim edildikten sonra avukatların hepsi bulundukları barolara dikkate alınarak onlar üzerinden tespit edilip, takip edilip, yargılanacaklar. Yargılanacaklar derken yaptıkları eylemler ona göre değerlendirilecek. Devamında en tehlikeli bulduğumuz şey. Vatandaşlarımızın savunma hakkı barolar üzerinden tartışmaya açılacağı için iktidara yakın ki hangi zamanda olursa olsun. İktidarlar gelip geçici, sürecek olan devletimizdir. Hangi iktidar o dönem iş başındaysa o iktidarlar yakın baroların bulunduğu avukatlar, siyasal baskı ve güç kullanarak mahkemeler üzerinde yaratacağı güçle yargı şekillenecek. Bundan en olumsuz etkilenecek kesim, yargının diğer idim ve karar organları unsurları olacaktır. Bundan sonra yargının doğru da verse, hukuku uygun olarak da verse vereceği her karar siyasal açıdan tartışmaya açık hale gelecek. 
Oturulup düşünülse bir ülkeye nasıl kötülük yaparız diye çalışılsa bundan daha çarpıcı yöntem bulunamaz diye düşünüyoruz. Bir ülkede vatandaşın adalete güven duygusu yok olursa, bir ülkede adalet yok olursa baştan beri söylüyoruz o ülkede devlet çözer, devleti ayakta tutmak mümkün olmaz. Bugün Türkiye’de adalete duyulan güvenin ne kadar az olduğunu, Adalet Bakanı Söylüyor, Danıştay, Yargıtay Başkanları ifadeler ediyor. İstatistikler açıkça ortada” 

TRABZON MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ

Çoklu Baro sisteminin geri çekilmesini istediklerini belirten Suiçmez, ““Çoklu baro hiç bir şekilde fayda getirmeyecektir, bağımsız savunmayı ortadan kaldıracağı ve yargıyı tamamen iktidarın gücüne bağlı tutacağı için buna açıkça Trabzon Barosu ve 80 Baro, karşıdır. Bu nedenle tekrar iktidara ve sayın Cumhurbaşkanına buradan son çağrı olarak belirtmek istiyoruz. Çoklu baroyu düzenlemesini geriye çekin. Bu adalet sistemimize ve ülkemize hiç bir fayda sağlamayacaktır. Tekrar tekrar çağrımızı yapıyoruz. Hiç bir şey geç değildir. Meclis Genel Kurulundan, bu yasa teklifi bir an önce geri çekilmeli. Toplumsal barışın sağlanmasına katkı sağlanmalıdır. Bunu yapacak olan da iktidar mensupları ve sayın Cumhurbaşkanı.. Biz buradan ilimiz milletvekillerine devamında tüm Milletvekillerine sesleniyoruz” dedi. 

SALİH CORA İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?

Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora ile konuyu görüşüp görüşmedikleri sorulan Suiçmez, “Çok acele davranıyorlar. Nedense bu hafta sonuna kadar çıkarılmak isteniyor. Perşembe geleceği söyendi ama maalesef bu sabah geldi. Acelecilik var. Ekim’de tüm barolarda seçim var. Yasanın tümüne baktığımızda Türkiye Barolar Birliğinin dizaynı olduğunu, o yönde çalışma yapıldığını çok net görebiliyoruz. Onunla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Sanki bir zıtlaşma gibi yansıtılıyor ama biz diyaloğa halen hazırız. Yüzde yüz yanlış olan yanlışı görüşmeye başlayacağız. Baro Başkanları olarak Ankara’da toplanacağız. Ama görünen o ki büyük ihtimalle Meclisten geçecek. Anayasa Mahkemesine gidilecek. Anayasa Mahkemesi görüşmeleri sırasında eylemde bulunabiliriz diye düşünüyorum. 

Salih beyle Anayasa Komisyonunda geçtikten sonra orada bekliyorken geldi. Diğer baro başkanları ile görüşme yaptık. Bence ona sorun.. Uyarıyoruz. Yarın öbürgün 
Çıkaralım yanlış olduğu noktada geri döneriz. Bunun bize neye mal olduğunu 2014’de YSK seçimlerinde gördük. Hala deneme yanılma, tepki ortaya çıkan vahim durum. Tekrar geriye dönmek. İnşallah kimse daha sonra aldandım, aldatıldım demez. Şimdiden biz uyarıyoruz” dedi.