61SAAT HABER SERVİSİ - Taş düşürme ve restorasyon işi nedeniyle uzun bir süredir kapalı duran Sümela Manastırı ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Bir taraftan, Trabzon Büyükşehir Belediyesinin hemen alt bölümdeki alanları yenileme ve teleferik çalışması devam ederken Manastırın ne zaman ziyarete açılacağı da merak konusu oldu. 

Konuyla ilgili Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, dikkat çekici ifadeler kullandı. Manastırda restorasyon ve taş düşürme işlemi ile ilgili konuşan Ayvazoğlu, Ekim ayı sonu itibariyle Manastırın giriş kısmına kadar ziyaretçilerin alınacağını aktardı. 
Ayvazoğlu, “Ekim ayı sonu itibariyle Sümela Manastırımızın giriş noktasına, 1 etabın taş düşme işini tamamladığımız için gelmiş bulunacağız. Şuanda oradaki yapıların restorasyonunu tamamlamak üzereyiz. Çok kısa bir süre sonra  manastırın bulunduğu kapı girişine tüm ziyaretçilerimizi getirme fırsatı bulacağız. 

Ayrıca yol güzergahında yaptığımız uygulamaları da tamamlamış bulunmaktayız. İnşallah 2019’un Mayıs ayı içerisinde, Manastırın içinde belli bölüme girme fırsatını yakalayacağız” dedi. 
Manastırda yapılan taş düşürme işlemi ilgili bilgi veren Ayvazoğlu, “1 etap taş düşürmede, yaklaşık kontrollü 655 ton, yarı kontrollü bin 55 ton taşı kayadan aşağı indirdik. Toplamda 4 bin tonluk bir kaya, o alandan temizlenmiş oldu. O aradaki yapılar bu şekilde can tehlikesi oluşturacak, yukarıdan düşecek kayalarla meydana gelebilecek zararları önleme yoluna gidildi” diye konuştu. 

Manastırda asıl kaya bloğunun bulunduğu bölümle ilgili ihaleye çıkacaklarını kaydeden Ayvazoğlu, “Manastırımızın kaya bloğunun üzerinde bulunduğu asıl bölümde ise bir kaç sıkıntı var şuan itibariyle. O bölümün de şuan ihalesi yapılmak üzere, o da tamamlandığında büyük ihtimalle Sümela Manastırı geleceğe dönük olarak her hangi bir sıkıntı oluşturmadan gezilebilecek yapıya kavuşacaktır” dedi.