Trabzon'daki Sümela Manastırı'nda bulunan yüzlerce yıllık freskler, bazı kendini bilmez ziyaretçiler yüzünden görünmez hale geldi. Burayı kutsal kabul eden Rus, Yunan ve Gürcüler’in de isimlerini yazması 'Vandalların dili, dini, milleti olmaz' dedirtti.

Trabzon'da Hıristiyan Ortodokslar’ın kutsal mekanı Sümela Manastırı'ndaki freskler, sorumsuz ziyaretçilerin yazılarıyla harap oldu. Tarihi yapı içindeki kutsal fresklerin üzerine, burayı kutsal kabul eden Rus, Yunan ve Gürcüler’in bile isimlerini yazması şaşırtıcı bulundu.

Maçka Altındere Vadisi'nde Karadağlar'ın eteğinde yer alan ve yılda sadece bir gün ayin yapılmasına izin verilen Sümela Manastırı'ndaki freskler, vandallar (yağmacı) yüzünden neredeyse görünmez hale geldi. Ünlü manastırdaki doyumsuz güzellikteki fresklerin üzerindeki yazıların bazılarının 700 yıllık olduğu ortaya çıktı.

Yapılan tespitlerde, 1400'lü yıllarda bile fresklerin üzerine yazı yazılmış, hemen hemen her asra ait imzalar mevcut. Sadece Türkçe değil, İbranice ve Latince’den tutun Arapça’ya kadar her dilden yazılar mevcut. En ilgi çeken ayrıntı ise Sümela Manastırı'nı kutsal kabul eden Ortodokslar da fresklere imza atmakta sakınca görmemiş. Ayine gelen Ortodokslar arasında bulunan Yunan ve Ruslar’a ait dillerde isimler de fresklere kazılı.

Muhtemelen ayin için gelenler, bu sırada kendince ismini tarihe kazımış. 15 Ağustos 2012'de üçüncü kez ayine ev sahipliği yapacak olan Sümela'da özel güvenlikçiler, bu konuda da gözünü dört açacak.

ACIMASIZCA KAZIMIŞLAR

Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, freskler üzerinde Türkçe’ye oranla yabancı yazıların daha çok olduğuna dikkat çekerek, “Vandalların dili, dini, ırkı yok, her milletten insanlar bu resimlerin üzerini acımasızca kazımış” dedi.

Artık manastırın içinde güvenlik görevlileri bulunduğunu, yakın zamanda da kameralarla her bölümün izleneceğini dikkat çeken Kansız şunları söyledi: “Vandalların önüne geçmeyi başardık. Ama yüzyıllardır yapılan bu yanlış hareket nedeniyle, dünyanın sayılı tarihi eserlerinden biri olan Sümela'da, insanların elle ulaşabileceği duvarlarda bulunan bütün freskler zarar görmüş. Yüksekteki freskler ise insanlar oraya ulaşamadığı için tertemiz, mükemmel görüntüsüyle ziyaretçileri büyülüyor.”