Trabzon Kültür Turizm İl Müdürü Ayvazoğlu Sümel Manastırı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2 günde 2061 kişinin Sümela'yı ziyaret ettiğini ifade eden Ayvzaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sümela ile ilgili ilk 2 günde 2 bin 64 kişi ziyaret etti. 1 Haziran’a kadar ücretsiz. 1 Haziran’dan sonra Sümela Manastırı 10 lira.. Sıkıntılı bir yapı. Binlerce yıllık bir kaya. Binlerce yıllık ısınma ve soğumaya bağlı düşmeye hazır bir takım yapıların aşağı inmesini bertaraf etmek için yapılmış çalışma. Restorasyon yapmıyoruz. Restorasyon yaptık bitti. O çoktan bitti. Biz çevre düzenlemesi.. Bunu profesyonel dağcılarla yapıyoruz. Milyonlarca para harcanıyor. Hakikaten öyle kolay bir şey değil. 

SÜMELA’DA KAÇ TON KAYA TEMİZLENDİ
Bin 55 ton kayayı kontrollü olarak 50 kilo olarak aşağı indirdik. 500 ton da yarı kontrollü olarak aşağı indirdik. Daha önce var olan heyecan yatağı vardı. Orada 2 bin 500 tona yakın kaya vardı. Toplamda 4 bin ton kayayı oradan temizleyerek aşağı aldık. Yukarı 200 – 300 metre, arkasında 2,5 ton kar kütlesini veya molozu tutabilecek teller gerdik. 
Yetmedi, düşebilecek olan tüm kayaları kafesledik. Onları sardık bohçaladık ki aşağı düşüp zarar vermesin. 

KIZLAR MANASTIRI.. 
Bin 600 tonluk kayayı, ana kayaya sabitledik. Üzerini tamamen örttük. Bir gram taş aşağı düşüp her hangi bir insanımıza zarar vermesin diye.. Bunları tamamladık. 19 yy kalma su kemerleri tadilat yaptık. Restorasyonu hızlıca tamamlayarak gelen ziyaretçileri 64 basamaklı merdivenden içeri soktuk, ilk terastan üzerini saçla kapatarak hizmete açtık. 
Bakanımız buraya 2 defa geldi. Her gelişinde beraber çıktık. Bu sefer geldiğinde 18 mayıs söz verilmişti. Hava şartları nedeniyle  1 hafta erteleyerek Cumartesi orada açtık. Ben tamamını açmadığımız için sayın batanımızın Bodrum’da ki kalede olduğu gibi Bakan yardımcısıyla açılması sağlandı. 
Kızlar Manastırına belediye başkanımız hızla el attı. Gelen ziyaretçilerin hızla park edecekleri alanla birlikte içerisi işlevlendiriliyor. 
Ayasofya’da hızlı restorasyon devam ediyor” dedi.