61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’a hem ziyaret hem de çeşitli temaslarda bulunmak üzere gelen 20 Avrupa Birliği ülkesi  Büyükelçisi, bugün Trabzon Ticaret Sanayi Odasını ziyaret etti. Burada TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan AB Üyesi ülke Büyükelçileri ile mini bir toplantı yapıldı. Burada Trabzon’un beklentileri ve tarihi ile ilgili büyükelçilere bilgi veren Hacısalihoğlu, “Tarihsel süreç olarak Trabzon konusunda bilgi vermek istiyorum. Trabzon tarih boyunca bir ticaret merkezi konumu oldu. İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan bir kolu. 

TRABZON AVRUPA İLE ASYA ARASINDA KÖPRÜ

Asya’dan gelen ürünlerin Trabzon limanı üzerinden özellikle Avrupa’nın da gelişmiş sanayi ürünlerinin Trabzon üzerinden Asya’ya hareket ettiği gelişmiş bir ticaret konumunda. Bu özelliğini bugüne kadar sürdürdü ve bundan sonra da sürdürmeye devam edecek. 

Roma döneminde, Trabzon’da 2 adet liman bulunmaktaydı. Bu Limanlardan bir tanesi Kral Adrian tarafından yaptırıldı. Yine aynı dönemde bugün ki serbest bölge stratejisinde olan yapının Roma döneminde Trabzon’da olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra Bizans, Kommenoslar ve Osmanlı döneminde aynı yapı devam etmiştir. Trabzon’un o dönem bakıldığında lojistik merkez konumundaydı. Bu lojistik merkez olma konumu, Trabzon’dan İran bölgesine yapılan tüm lojistik hareketler Trabzon’dan yapıldı. Bu hala önemini korumaktadır. Günümüze baktığımızda Trabzon lojistik Merkez olarak bölgede en cazip merkezdir. Geçmişten beri şehrimizde olan limanın bugün yaklaşık kapasitesi 10 milyon ton civarındadır. 

TRABZON LOJİSTİK MERKEZ.. 
Bu kapasiteye bağlı olarak bütün dünyadan bölgemize gelecek olan gemi hareketi yapılmaktadır. Trabzon’un Lojistik hareketi dışında özellikle bölgenin merkezi olması nedeniyle ticari yönden hareketlidir. Şehrimizden yapılan ticari hareketler yaklaşık 20 milyar doların üzerinde. Yine bu arada şunu belirtmekte yarar var, Trabzon’un ticari faaliyetleri açısından baktığımızda bölgenin merkezi olması ve bölge ülkeleriyle yakın ilişkisi nedeniyle ihracatta söz sahibidir. İhracatta özellikle tarım ürünleri, fındık ön plandadır. Trabzon fındığın yüzde 8’ini üretmesine rağmen Türkiye ihracatının büyük bölümünü yapmaktadır. Aynı zamanda dünyada 103 ülkeye ihracat yapılmaktadır şehrimizden. İhracatta Makine üretimi ön plana çıkmaktadır. Onu da İtalya ve AB’de çalışan, Almanya ile çalışan firmalarımız var” dedi. 

TRABZON YATIRIM YAPILABİLİR BİR KENT
Trabzon’un yatırım yapılabilir bir bölge olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, “Trabzon hinterlanttı olan, Rusya’nın belli bölümü, Kafkaslar, Afganistan, İran Trabzon yatırım açısından en güvenilir merkez konumundadır. Bugün bahsettiğimiz ülkelere baktığımızda her zaman huzursuzluk çıkan bölgeler olduğunu görüyoruz. Bu açıdan bakınca Trabzon bölge bölgede nazaran yatırım yapılabilecek merkez konumundadır. 

Bugün yeni ipek yoluna da değinecek olursak, özellikle bildiğiniz gibi Çin’in bir üretim merkezi olması Kara yurduyla batıya doğru üretim hareketi doğrultusunda Karadeniz’den geçen bir yol olduğunu biliyoruz. Tabi bunun yanında Rusya’dan Avrupa’ya uzanan yolların neler olduğunu hepimiz biliyoruz. Çin Urumci Bölgesinde çıkan TIR, Türkiye üzerinden Karadeniz üzerinden 3 hafta daha erken Rusya üzerinden gelenden, geliyor. Bütün bunlara baktığımızda Avrupa’nın doğusunda en güvenilir yer olarak Trabzon mihenk taşıdır. Trabzon her zaman Avrupa’nın yanında olan şehirdir, güvenli bir şehirdir, hiçbir sorunu tarih boyunca olmamıştır olmayacaktır “ ifadelerini kullandı. 

Hacısalihoğlu, Sümela Manaştırının UNESCO’nun asıl listesine alınması için destek istediklerini ifade ederek, “Sümela Manastırı UNESCO(da yedek listede beklemektedir. Asıl listeye geçmesini arzu ediyoruz en kısa zamanda. Yine şehirde çok eski tarihi olan Surlarımızın, Kalelerimizin, Merkezi konumda olan Ortahisar Bölgemizin UNESCO’ya girmeleri konusunda desteklerinizi bekliyoruz. 
Trabzon’da bölgesel turizm Mastır Planı devam ediyor. Bunu da Avusturya firması ile çalışıyoruz. Kendilerinden çok memnunuz. Diğer ülkülerle de çalışmalarımız olacaktır” dedi.