61SAAT HABER SERVİSİ - Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü 2017 yılı taslak eylem planının sunumunun yapıldığı toplantısı Trabzon Zorlu Grand Otel’de yapıldı. Trabzon Valisi Yücel Yavuz Başkanlığında yapılan toplantıya Trabzon’da kamu kurumlarının ve turizmle ilgili STK’ların temsilcileri katıldı. 

Toplantıda Taslak Eylem Planını aktaran Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdür vekili Ali Ayvazoğlu, Sümela Manastırı ile ilgili dikkat çeken bilgiler ortaya koydu. 

Ayvazoğlu, Sümela Manastırının da içerisinde bulunduğu Altırdere Vadisinin turizmde daha etkin rol oynaması için çeşitli projeler hayata geçireceklerini bildirdi. Bu projelerden birinin ise Sümela Manastırı’nın hemen karşısında bulunan bölgede yürüyüş yolu ve 4 adet seyir terası olarak açıkladı. Ayvazoğlu, bu teraslardan birinin ise camdan yapılacağını ifade etti. 

Ayvazoğlu, “Turizm açısından önemli bir vadi… Bu vadimizin bilinirliği yüksek olan vadi. Bu vadiye insanlarımızı getirmemiz gerekiyor. … Milli Parklarla birlikte yürüyüş yolu yapıp Sümela’yı karşıdan görecek 4 tane teras yapmayı planlıyoruz. Burada ring seferleri ile birlikte Sümela’yı gezdirmeyi amaçlıyoruz. 

Sümela Manastırını gezmek bir turistin 3 veya 4 saatini alır. Eğer siz karşıya da geçtiğinizi düşünürseniz ya da önce burayı gezdirirseniz 1,5 saat daha alacaktır. Sümela Manastırı totalde 5-6 saate çıkacaktır. Dolayısıyla Sümela’ya gelecek kişi bir gün kazandırmış olacak. Ya orada konaklayacak, ya da gezip gelecek Trabzon’da konaklayacak… 

Cam seyir terasları yapılacak. İlgi çekici olacaktır,  vadiyi daha güzel görecektir…  Diğer bir teraslar ahşap olacak. Yolla birlikte her ikisi birlikte yapılacak. Yolun, toplamı 11 km olacak. Bir de Sümela Manastırına gelmeden seyir terası olacak. Yani biz burada ring seferi ile birlikte Sümela Manastırında ki bu vadiyi hem yerli hem de inanç turizmi için bir merkez haline getireceğiz” dedi. 

 Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürü Akif Ümüzer ise, projenin yapım aşamasında olduğunu belirterek, “Yapım aşamasına bu yıl başlayacağız. Projesi son haline geldi. İhale edilebilir duruma geliyor. Bu sene ödeneğimiz de var ihalesini yapacağız” diye konuştu. 

Sümela’da ki taş düşürme işleminin ne kadar daha süreceğini ise Ayvazoğlu, “Her aşamada her vakit devam ediyor. Şuan da ki aşamamız, serbest yamaçta ki o taş bitirilmesi bitmekte. Yukarda kuvvetlendirme ve telle beraber ağ örülüyor. Öyle tahmin ediyorum Haziran sonu itibariyle ana kapıya gelinecek ve asıl büyük kütlenin aşağı düşürülmesi çalışmalarına başlanacak. Bu çalışmalardan sonra Sümela Manastırımızın gelecek yıllara aktarımı daha kolay şekilde olacak. 6 metre uzunluğunda demir yerleştiriliyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra diğer bölüme geçilecek. Diğer bölümde bin 600 tonluk büyük kaya var. Sümela Manastırına eğik konumda. İnsan içine girebilecek konumda yarıklar mevcut. Bu taş eder pey kırılarak aşağı indirilecek. Yıllara bırakacak olursa Allah korusun belirli bir zaman sonra düşüp Sümela Manastırını ortadan kaldırabilir… “ şeklinde açıkladı. 

Trabzon Valisi Yücel Yavuz’da, “Sümela Manastırı ile ilgili sabır gerekiyor. Çok daha fonksiyonel hale gelecek. Bu konuda çok güzel işler yapılıyor. Seyir terasları, yürüyüş yolları ve benzeri orada insan gelip doğa yürüyüş yapsın. Bu kayalar üzerinde ki seyir terası cam teras şeklinde yapılacak olan müthiş bir görsellik yapılıyor. Projesi bitti, ihalesi de bu sene yapılacak hale gelecek. Altındere Vadisinde ki tesisler belki çok daha modernize edilecek daha çok misafir ağırlayabilir hale getirilecek. Bunlar kurumlar tarafından tasarlanıyor. Bunlar bizim Trabzon’da ki değerlerimizden biri. Başka güzelliklerimiz de fazlasıyla mevcut. Ticaret odamızın yaptığı proje çalışmalarımız var” diye konuştu.