Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU Akçaabat üreticisine yeni gelir kaynakları sağlamak için hız kesmeden çalışmaya devam ediyor.

Yıllardan beri adı tütün tarımı ile özdeşleşen Akçaabat’a tütün üretimine alternatif , birim alanda ekonomik getirisi yüksek olan yeni çeşit meyveleri kazandırmaya çalışıyor.

Daha önceleri mavi yemiş , tıbbi aromatik bitki mürver ve şimdi de süper meyve Aronya’yı  ilçemiz üreticisine kazandırdı.  

Bu anlamda Ziraat Odamız mühendisleri ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü mühendislerince  2019 yılında birinci etap olarak Aronya bitkisinin yetiştirilebileceği uygun arazi yapısı ve dikimini gerçekleştirebilecek üretici tespit çalışmaları yapıldı.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü ve aynı zamanda Akçaabat’lı hemşehrimiz Sn. Dr. Yılmaz BOZ Bey ile de yaptığımız görüşmelerde bölgeye uygun Viking çeşidi Aronya fidanı dikimi kararlaştırıldı.

Doku Kültürü yöntemiyle fidan çoğaltma işlemi yapıldı.  Fidan dikimi yapacak 31 üreticimize  Aronya bitkisi hakkında dikimi ve bakımı konularında  eğitim verildi.

 Akçaabat Ziraat Odası , Akçaabat Belediyesi,  Akçaabat Kaymakamlığı olarak 3 paydaş bu projeyi hayata geçirmek için gayret içinde olduk.

Akçaabat Kaymakamı Sn. Ramazan KURTYEMEZ Bey ve Belediye Başkanı’mız bu projeyi çok önemsediklerini aktardılar.

 Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU Akçaabat Belediye Başkanı Sn. Osman Nuri EKİM, Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim NEZİR , Akçaabat Belediyesi Tarımsal Hizmetler  Müdürü ve üreticilerimizin katılımı ile 6 Temmuz 2020 tarihinde proje kriterlerini sağlayan  31 üreticimize 7500 adet  Viking çeşidi  Aronya fidanı dağıtımı gerçekleştirildi ve ikinci etap başlamış oldu.

Fidan temini konusunda Akçaabat Belediye Başkanımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Üreticilerimize hayırlı olsun.

Bu üreticilerimize yetiştirme sürecinden hasadına işlenmesi ve pazarlanmasına kadar her süreçte Akçaabat Ziraat Odası olarak yanında olacağız.

Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Murat AYDOĞDU ve Akçaabat Ziraat Odası personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR projenin başarılı olması adına fidan dikiminden hasadına kadar üreticilerimize teknik hizmet sunacaklardır. Bu ürünlerin işlenmesi adına da gerekli tesisleri kurma adına yeni projeler geliştireceklerdir.

Üreticilerimiz ürettikleri ürünleri pazarlama sıkıntısı yaşamayacaklardır. Bu konuda gerekli adımları şimdiden atacağız.

Üçüncü etapta hedefimiz üretilen ürünlerin katma değerini artıracak tesisler kurmak ve bu tesislerde hammaddeyi işleyerek pazara sunmaktır. 

Ayrıca Başkan’ımız Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU konuşmasında şunları dile getirdi:  Akçaabat  mikroklima iklim özelliğine sahip bu avantajımızı iyi kullanmamız lazım.

Ekonomik getirisi yüksek ürünleri ilçemizde yetiştirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Aronya meyvesi de  bu ürünlerden biri.

Süper meyve olarak adlandırdığımız Aronya meyvesini İlçemize kazandırmanın sevincini yaşıyoruz.

Fındık , tütün ve diğer meyvelere göre birim alandan daha çok ekonomik getirisi olan anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya  üzümsü bir meyve olup   aynı zamanda sağlık ve şifa deposudur .

Aronya meyvesi , yüksek oranda antioksidan içerir. Hücre yenileme özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığını önler.

Kalp krizi , yüksek tansiyon ve felç gibi ciddi rahatsızlıkların riskini azaltır. Düzenli tüketildiğinde akciğer ve karaciğeri temizleyerek zararlı bakterileri idrar yolu ile vücuttan atar.