M Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, çatışmaların durması ve yardımların ulaştırılması kararına bağlı kalınırsa Suriye müzakerelerine 7 Mart'ta devam edileceğini bildirdi.

BMGK'DAN OYBİRLİĞİYLE KABUL

BM güvenlik Konseyi, Rusya ve ABD'nin girişimleri sonucu varılan ve bu gece yarısından itibaren Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oybirliği ile kabul etti.

Kararda, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun çatışmaların durması konusunda anlaşmaya vardıkları vurgulanarak, Suriye rejimi ve müttefikleri ile Suriye silahlı muhalefetinin, çatışmaların durması kararına uyacaklarını ABD ve Rusya'ya ilettikleri belirtildi.

Karara göre Suriye'de çatışmalar sona erdirilecek, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uygulanacak.

Suriye'de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilen kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye'nin geleceğine halkın karar vermesi isteniyor.

Karar metninde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, bu kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey'e rapor sunması istendi.

SURİYE'DE İÇ SAVAŞ 2011'DEN BU YANA SÜRÜYOR

Suriye'de 2011'den bu yana devam eden iç savaşta ilk kez geniş çaplı bir ateşkes devreye giriyor. Anlaşma bu gece yarısından sonra başlıyor.

Esad yönetiminin yanısıra, silahlı mücadele veren 100 kadar farklı muhalif grup da ateşekese uyacağını bildirdi. YPG de ateşkese uyacağını açıkladı. Bu gruplara, ateşkes sürecinde koruma sağlanacak.

Ateşkes anlaşmasına dahil edilmeyen IŞİD ve El Nusra cephesine yönelik operasyonlarsa sürecek. Nusra Cephesi de, ateşkes sürecinde, Suriye ordusuna yönelik saldırıları yoğunlaştıracağını kaydetti. Nusra Cephesi, ateşkese uyacağını açıklayan Suudi Arabistan destekli muhalefeti de eleştirdi.

Ateşkese saatler kala, Rusya'nın Lazkiye kırsalındaki hava operasyonlarına devam ettiği bildirildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin "Suriye'nin bölünmesi,, uçuşa yasak bölge ya da kara harekatı" gibi seçenekleri düşünmemesi gerektiğini vurguladı.