Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde, 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesine 6 ay kala Batum'dan Orta Asya'ya sürülen Karadenizlilerin anılarını içeren "Gurbetten Sürgüne" başlıklı bir program düzenlendi.

Programa, Cevdet Erdöl, Orta Asya'ya sürgün edilen ve aslen Trabzon Sürmeneli olan Gülizar Nakaşidze, Meryem Mollahasanoğlu, Gülali Demirci ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Erdöl, programın düzenlenmesi dolayısıyla Avrasya Sağlık ve Sosyal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne teşekkür etti.

Sürgüne gönderilen Karadenizli Türklerin kemençeyi ve hamsiyi unutmadığını ifade eden Erdöl, "Benliklerini, dinlerini ve dillerini yaşatmak için bütün güçleriyle mücadele etmişler, kendilerini orada kabul ettirmişler. Hüzünlü bir hikaye ama biz ve bizden sonrakilerin bunu bilmesine ihtiyaç var." dedi.

Programda sürgündeki anılarını anlatan Gülizar Nakaşidze, 9 yaşındayken Kazakistan'a sürüldüklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Gece yarısı geldiler, asker evimizi sardı. Hazırlık yapamadık. Neyimiz var ise onunla gittik. Babam Batum'da, kardeşim Kazakistan'da öldü. Beni dayım büyüttü. Ben hiç okula gitmedim. 1960'ta tekrar Gürcistan'a döndüm. Zor günler geçirdik, yokluk gördük. Kazak unuyla kuymak yapardık. Trenlerle sürgüne gittik. Bir vagonda 4-5 hane gittik. Birçoğu soğuktan öldü."