61SAAT HABER SERVİSİ - Ailesinin Trabzon’a gelmesini fırsat bilerek kaçan Suudi Arabistanlı Shahad el Mohaimeed verdiği bir röportajda “Ben bu dünyada bir erkeğe hizmet etmek için doğmadım” dedi. 

Mohaimeed, “Bu dünyada hayallerimi gerçekleştirmek, büyümek, öğrenmek ve bağımsız olmak için doğdum - hayatı ellerimde tutarken tadabilmek için doğdum” ifadelerini kullandı. 

Kaçık hikayesini de İnsider’den Bill Bostock’a anlatan Shahad el Mohaimeed, dikkat çeken bilgiler verdi. 

Ailesinin Trabzon’a tatil için geldiğine dikkat çeken Shahad el Mohaimeed’in, yatak odasının dışında yalan ayarak yürüyerek ailesinin kredi kartlarını, anahtarlarını, pasaportlarını ve en önemlisi telefonların toplayarak kaçtığı ifade edildi. Mohaimeed, bu şekilde ise ailesini yavaşlatmayı hedeflediğini söyledi. 
Mohaimeed, “17 yaşındaydım ve çok korktum. Gece yarıyı ayrıldım ve çok karanlıktı. Kardeşimden ve ailemden korktum” dedi. 

El Mohaimeed’in kendisinin babasının vesayeti altında yaşamını sürdürürken kendisinden küçük erkek kardeşinin aylık bin 600 dolar para aldığını ancak kendisinin  hiç bir şekilde para almadığını söyledi. Annesinin de aynı durumu yaşadığını aktaran El Mohaimeed, babasının kendisini dövdüğünde rapor edildiğindi bile polisin erkeğin yanında yer aldığını aktardı. 



Ülkeden kaçarken yakalanan kadınların bir daha görülmediğine dikkat çeken El Mohaimeed, “Bazılarının öldürüldüğüne dair söylentiler var” dedi. 

Mohaimeed, “Ayrılmaya karar verdiğinizde, hayatlarınızı çizgiye koymaya karar veriyorsunuz. Çünkü başaramazsanız, aileniz sizi öldürecek. Kızınızın ayrılması utanç verici” ifadeleriyle devam ederken, Suudilerin erkekler için geliştirdiği Absher adında bir uygulamayla ilgili de bilgi verdi. 
Absher uygulamasının Arapçada “Vaiz” anlamına geldiğini aktaran genç kadın, Trabzon’dan kaçarken babasının telefonunu aldığını çünkü bu program aracılığıyla babasına Suudi Hükümet sistemine erişim izni sağlayacağını kaydetti. 

Programın erkek vesayet yasalarının çevrim içi ifadelerini içeren devlet tarafından işletilen bir sistem olduğunu kaydeden El Mohaimeed, kaçmak için Türkiye tatilini beklemesinin nedenini sınırların Absher alarm sistemi ile bütünleştiği ayrılma girişimi sırasında pasaportunun havalimanında kontrol edilir edilmez engellenebileceğinden dolayı olduğunu ifade etti. 

Türkiye’de ailesinden kaçık süreci ile ilgili de bilgiler veren El Mohaimeed, havalimanına gitmek için taksi bulmayı umduğu ancak bulamadığı kaydedildi. Bu nedenle ilk olarak  yakında ki bir hastaneye yürüdüğü kaydedilirken, planının Trabzon’dan Avusturalya’ya uçmak olduğunu ifade etti. 
Ailesinden kaçmak için 4 saati olduğunu düşünen El Mohaimeed, ardından taksiyle 20 dakikada ulaştığı Trabzon Havalimanında saat 08:00’a kadar hiç bir uçuş olmadığını görünce Karayoluyla Gürcistan’a gitmeye karar verdi. 

Suudi Vatandaşlar için vize gerektirmeyen Gürcistan’a doğru yola çıkan El Mohaimeed, pasaportunu sınırda ki polislere teslim ettikten sonra 15 dakika bekletildiğini kaydetti. Burada, “Aman tanrım şimdi ne olabilir” diye düşündüğünü aktaran El Mohaimeed, “Gerçekten bir ölüm kalım meselesiydi. İçeri girmeme izin verdiklerinde çok şaşırdım. Onlara soracaktım: Gerçekten mi?” dedi. 



Gürcistan’a girdikten sonra şehre doğru yürüdüğünü ardından Umumi bir banyoda uyumaya çalıştığını kaydederken ardından Tiflis’e doğru yolculuk yaptığı tanıştığı biriyle birlikte bir oda bulunduğunu söyledi. 
Ardından Avusturalya’ya vize almak için çabalayan genç kadın reddedildiğini aktardı. 

Bu arada Suudi Diplomatik personelinin onu aradığını bildiğini aktaran El Mohaimeed, İnterpol’ün ev arkadaşını çağırdığını aktardı. 

Absher programıyla ilgili bilgiler veren El Mohaimeed, programın Arabistan’dan kaçmayı zorlaştıran bir program olduğunu hem İngilizce hem de Arapça çalıştığını ifade etti.