Bölgeyi gezmek, görmek, turizm potansiyelini araştırmak, Arap turistleri bölgeye yönlendirmek amacıyla Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ve Türk Hava Yolları (THY) Cidde Temsilciliği işbirliğinde düzenlenen program çerçevesinde Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde faaliyet gösteren 11 seyahat acentesi 4 gün boyunca Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tarihi ve turistlik yerlerini gezdi.Suudi turizmciler Doğu Karadeniz’i gezdi

Tarihi ve turistik yerlerini gezen heyete ayrıca bölgeye özgü yöresel ürünlerin de tanıtımı gerçekleştirildi. Önemli bir nüfusa ve yüksek harcama yapabilme potansiyeline sahip Arap ülkeleri turizminden Türkiye’nin sadece yüzde 5 pay alabildiğini belirten DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, bu pazara yönelik tanıtım çalışmalarını arttırarak bu payı yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Adıyaman “Doğu Karadeniz Bölgemizi alternatif turizm merkezi haline getirmek için çok çaba sarf ettik ve el birliğiyle önemli bir mesafe aldık. Ancak biz Bölgemizin, Körfez turizm pazarındaki şu anki konumunu sadece bir başlangıç olarak görüyoruz ve gidilecek daha çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz. Özellikle hedef pazarımız olan Körfez ülkelerinde tanıtımlara ve onların burada daha rahat tatil yapmalarına yönelik stratejik yaklaşımlarımızı sürdürüyoruz. Biz, turizm sektörüne sadece ekonomik girdi olarak bakmıyoruz, turizmi aynı zamanda bölgeyi sosyal ve kültürel yönden geliştiren bir kalkınma modeli olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Adıyaman, turizm sezonunun başlangıcına kadar pazar çeşitlendirmesini de içerecek şekilde (Kuveyt, Katar, BAE, Sudan, Tunus) bir dizi tanıtım gezisi düzenlemeyi düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz’e inanılmaz talep olduğunu belirten turizmciler ise, önümüzdeki süreçte gelir düzeyi yüksek turistleri Doğu Karadeniz Bölgesi’ne getirmeyi planladıklarını söylediler.