TRABZON (AA) - TUĞBA YARDIMCI - Suudi Arabistanlı yatırımcılar, Körfez ülkelerinden her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Trabzon'da kurdukları 25 şirketle gayrimenkul, turizm ve inşaat sektörlerinde faaliyet yürütüyor.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır Körfez ülkelerinden Trabzon'a turist akını yaşandığını söyledi.

Turizmdeki bu hareketliliğin zaman içinde ticaret ve yatırıma dönüştüğünü anlatan Hacısalihoğlu, "Arap turistlerimiz şehrimizde kalıcı olma yolunda şirket kurmaya başladılar. Bugün şehrimizde odamıza kayıtlı 25 civarında firmamız var." dedi.

Bunların büyük kısmının ortaksız firma, birkaçının da yerli ortak alan firmalar olduğunu belirten Hacısalihoğlu, şirketlerin çoğunlukla gayrimenkul, turizm ve inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini dile getirdi.

Hacısalihoğlu, bu durumun, Körfez coğrafyasından gelen turistlerin burada din ve kan bağı olan insanlarla yakın ilişki kurmaları ve daha fazla ticari ilişki olacağını düşünmeleri nedeniyle yaşandığına işaret etti.

- "Trabzon'daki yabancı firma sayısı 150'ye yakın"

Suudilerin kentte daire ve arazi satın almalarının geleceğe dönük kalıcı adımlar olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, şöyle devam etti:

"Bu alımlara bağlı olarak gayrimenkul firmaları oluştu ve iş adamlarını inşaat yatırımlarına sevk etti. İnşaat yatırımları içinde de özelikle daha çok daire yatırımları var. Bunun dışında yeme içme yerleri ve konaklama yatırımlarının da artmaya başladığını söyleyebiliriz. Firmalarımızın yaklaşık 20 milyon liraya yakın sermayeyle şehrimize girdikleri görülüyor. Sermayenin 20 milyon lira olması demek, yaklaşık 6-7 katı oranında da bir yatırımı göstermektedir. Çünkü sürekli katlayan ve zaman içinde sermayesini kayda sokan firmalar bunlar."

Hacısalihoğlu, kentteki toplam yabancı firma sayısının ise 150'ye yakın olduğunu söyledi.

Trabzon'da ticaretin gelişmesinin, bölgenin gelişmesine katkı sağlayacağına işaret eden Hacısalihoğlu, şunları kaydetti:

"Herhangi bir terslik olmadığı takdirde, 5 yıl içinde 3 milyon turist hedefine ulaşacağımızı düşünüyoruz. Bu da aynı zamanda daha fazla yabancı sermayeli yatırımı beraberinde getirecek. Dolayısıyla gelecek açısından gerek turizmde gerek ticari hareketlerde, gerek yatırımlarda bölgemizde önemli gelişmeler olacağını söyleyebiliriz. Bu da şehrimizin ekonomik yönden gelişmesine, istihdamın artmasına, halkımızın refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır."