Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi' için gerekli olan tahsis onayı için çalışmalar başladı Ortahisar Belediyesinin merkez köyleri de içine alan projesinin turizme büyük katkı sağlayacağı belirtiliyor
 
Ortahisar Belediyesinin vizyon turizm projelerinden biri olan ve yaklaşık olarak 400 dönümü kapsayan 'Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi' için gerekli olan tahsis işlemleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da olumlu görüşüyle Trabzon Valiliği tarafından başlatıldı. Ortahisar Belediyesinin konuyla ilgili talebi Trabzon Mera Komisyonu’nda onaylandıktan sonra kesin onay için Başbakanlığa sunulacak. Bilim Merkezi Kompleksi, Futbol Köyü, Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanları, Seyir Terası ile sosyal tesislerin yapılacağı projenin yaklaşık olarak 50 milyon liraya mal olması bekleniyor. Ortahisar'ın tarihi mozaiğini, kentin dinamiklerini, tarihi yol geçişleri ve doğal güzelliklerini göz önüne sermek için projeyi hayata geçirmek isteyen Ortahisar Belediyesi, vizyon bir turizm projesi olan ‘Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi’ için kolları sıvadı.

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ile projenin mimarlarından Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ufuk Hoş’un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sundukları proje kabul gördü. Bakan Soylu, Vali Yücel Yavuz’a konuyla ilgili tahsisin gerçekleştirilmesi için talimat verirken konuyla ilgili işlemler başlatıldı. Talep ilk olarak Trabzon Mera Komisyonu’nda onaylanacak ardından kesin onay için Başbakanlığa sunulacak.

Başbakanlığın da onaylaması hâlinde yaklaşık 400 dönümlük alan Ortahisar Belediyesine tahsis edilmiş olacak. Geçit, Akoluk ve Ağıllı Mahallelerini de içine mera ve orman alanlarını kapsayan doğal ortama zarar vermeyen Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi'nin hayata geçirilmesi için fizibilite çalışmaları tamamlanmış durumda. Proje sonunda yaklaşık 500 kişinin istihdamı öngörülüyor. Proje, bölgenin turizmine katkı sağlayacak nitelikte olup, DOKAP Eylem Planı’na uygun olarak hazırlandı." Proje kapsamında Bilim Merkezi Kompleksi, Futbol Köyü, Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanları, Seyir Terası ile sosyal tesisler yapılarak turizmin hizmetine sunulacak. Bilim Merkezi Kompleksi, Akoluk Mahallesi'nde, Futbol Köyü Geçit Mahallesi sınırları içindeki mera olarak görünen alana yapılacak.

Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanı ise Ortahisar ile Akçaabat ilçesi arasında kalan tarihi kaleyi içine alacak güzergâhta yapılacak. Orman Gezinti ve Piknik Alanları Ağıllı Mahallesi sınırları içerisinde orman arazisi içinde doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılacak. Seyir Terası ise Akçaabat ile Ortahisar sınırları içerisinde yaklaşık 1250 m yüksekliğinde eski kale kalıntıları üzerine yapılması planlanıyor. Bu alanda ayrıca göçmen kuşların geçişlerinde de en uygun gözetleme yerleri inşa edilecek.