Trabzon'un Akçaabat ilçesine bağlı Akçakele beldesinde 700 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Akçakale Kalesi, artık çöp ve top sahası olarak kullanılıyor.

1297-1300 yılları arasında İmparator Aleksios 2 tarafından yaptırılan ve 1468 yılında Osmanlı yönetimine geçen Akçakale Kalesi, Cumhuriyet döneminde hazine malı olarak devlete devredildi. 2005 yılında kamulaştırılan Akçakale Kalesi, 19 Temmuz 2007 tarihinden kurtarma kazılarına başlanmıştı. Çalışmalara başlanan tarihten itibaren kazı alanında 4 iskelet, kemik parçaları, toprak kartlar, bronz çiviler ve Bizans seramiği parçaları bulunmasından sonra yapılan çalışmalarının ardından kazı çalışmaları sona ermişti.

Moloz ve kesme taştan yapılan kalenin, büyük bölümü yıkılmasına rağmen ana gövdesi günümüze kadar ulaşırken, son yıllarda kalenin çöplük ve top sahası olarak kullanıldığı gözlendi. Akçakale beldesi sakinlerinden Mehmet Duran isimli şahıs, "Kurban Bayramından burada kurban işlemleri uygulanıyor. Çocuklar burayı top sahası olarak kullanıyor. İçki içenler bile oluyor. Çevredeki vatandaşlar ise zaman zaman çöplerini buraya atıyorlar" dedi.

Öte yandan, Akçakale Kalesi 2005 yılında 475 bin TL bedelle kamulaştırılırken, kaledeki kurtarma kazısı için Kültür ve Turizm Bakanlığınca 10 bin, Trabzon Valiliği İl Özel İdaresince 10 bin TL ödenek ayrılmıştı.