TRABZON (AA) - DUYGU AVUNDUK - Trabzon'da yaşayan Hasan Kum, doğuştan tek kolu olmamasına rağmen çocukluğunda başladığı okçuluk sporuna, şimdilerde il temsilciliği görevini sürdürerek devam ediyor.

Akçaabat ilçesinde bir okulda memur olarak çalışan 38 yaşındaki Kum, tek kolu olmadan dünyaya geldi.

İlkokul yıllarında öğretmeninin teşviki ve ailesinin destekleriyle 10 yaşında okçuluk sporuna başlayan Kum, zaman zaman ara verse de yaklaşık 25 yıldır bu sporla ilgileniyor.

Trabzon Okçuluk İl Temsilciliğini sürdüren Kum, Akçaabat Atletizm Stadı'nda 60 sporcuyla okçuluk sporuna katkı sağlıyor.

Kum, okçuluk sporunu aktif olarak yaptığı yıllarda Türkiye Engelliler Okçuluk Şampiyonası'nda ve Türkiye Okçuluk Şampiyonası'nda birçok kez dereceler de elde etti.

Kum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avusturya'da 6 kardeşin en küçüğü olarak dünyaya geldiğini belirterek, ailesinin Trabzon'a yerleşmesinin ardından ilkokul yıllarında öğretmeninin desteğiyle 1992'de okçuluk sporu ile tanıştığını söyledi.

Sporun kendisine çok büyük katkılar sağladığına dikkati çeken Kum, "Hiç aklımda yoktu. Ailemde okçulukla sadece ben ilgileniyorum. Hem çevre edindim hem de ülkemizin çeşitli illerini gezip görmek fırsatı buldum." dedi.

Okçuluk sporuna 2004 yılına kadar devam ettiğini söyleyen Kum, "Daha sonra ise engelli okçuluk branşının oluşumuna destek verdim. Arkadaşlarımızla birlikte kurduğumuz engelli kategorisinde okçuluk sporuna 2006'ya kadar devam ettik ve o dönemlerde de güzel başarılar elde ettik. Antrenörümün desteğiyle 2015 yılında yarım bıraktığım spora yeniden başladım. 2016'dan itibarende Trabzon Okçuluk İl Temsilciliği görevini sürdürüyorum." diye konuştu.

Yaş grupları farklı olan 60 sporcuyla haftanın 7 günü okçuluk sporu üzerine çalışmalar yaptığını anlatan Kum, ilkokul 4. sınıftan, üniversite hocalarına kadar her kesimden bu spora çok güzel bir ilgi olduğunu kaydetti.

Kum, kendileri için kişinin engelli yada engelsiz olmasının önemli olmadığını dile getirerek, "Sonuçta önemli olan okçuluğu sevmesi. Bizim bölgemizden de başarılı sporcularımızı milli takıma katmayı hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


- "Diğerlerinden hiçbir farkım yok"


Hasan Kum, engelli olmasına rağmen hiçbir farkı olmadığının altını çizerek, şunları vurguladı:

"Teşvikle ve doğru yönlendirmeyle birlikte çok farklı başarılar elde edilebilir. Engelli arkadaşlarımızın ailelerinden ve çevrelerinden destek görmeleri yeterli. Tüm tesislerimiz engelli arkadaşlarımıza açıktır. Sadece gelip bizleri bulsunlar. Sosyal aktivite ve spor konusunda yardımcı olmaya hazırız içe kapanmalarına gerek yok. Biz her zaman buradayız ve kendilerini de bekliyoruz."

Okçuluk sporunun pahalı bir spor dalı olduğuna da dikkati çeken Kum, hayırsever iş adamlarından malzeme konusunda da destek istedi.

Sporculardan Zülal Gelgit de hocalarının engelli olmasına rağmen okçuluk sporunu en iyi şekilde öğrettiğini belirtti.

Münir Çalık ise Kum'un sporda engel olmadığını kendilerine gösterdiğini aktararak, "Buradan da engelli arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Sporda engel yok. Sizleri okçuluk sporunu yapmaya bekliyoruz." yorumunu yaptı.