İşte Tekinbaş'ın Taka Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut'a verdiği o ropörtaj;

Trabzon’da seçim süreci devam ediyor. Önce AK Parti, ardından MHP ve sonrasında ise CHP’liler ilçelerde ve merkezde sandık başına gidecek ve yeni yönetimlerini şekillendirecekler. Şu sıralar Trabzon AK Partide hummalı bir çalışma var. Bazı ilçelerde çift liste bazılarında ise tek listeyle seçime kilitlenilmiş. Bu ilçelerden birisi de Araklı ilçesi.

Araklı’da Genel Merkezden yeniden vizeyi alan Mustafa Tekinbaş’la AK Partideki10 yıllık çalışma süreci ve hizmetlerini konuştuk. İlçede girdiği bütün seçimlerden başarıyla çıkan Tekinbaş, ‘Hedef 2014 ve yüzde 75 oy’ değerlendirmesi yaptı. İşte Mustafa Tekinbaş’a sorularımız ve cevapları:

 

TAKA: Sayın Tekinbaş siyasette tabandan geliyorsunuz, soğukkanlı ve başarılısınız, siyasi yaşamınızı anlatır mısınız?

BAŞKAN TEKİNBAŞ:Öncelikle size teşekkür ediyorum, TAKA okurlarına da saygılarımı sunuyorum. Araklı’da 1 Mayıs 2003’te yapılan ilçe kongresinde yönetici oldum. İlçe Başkan Yardımcısı seçildim.  4 Temmuz 2004’te yapılan il kongresinde arkadaşlarında desteği ile Ali Rıza Akdeniz beyin yönetimine girdim ve 7 ay çalıştıktan sonra ilçemizde doğan boşluktan dolayı ilçe başkanlığına atandım. Araklı’da 3 Kasım 2002’de AK Partinin oyu yüzde 50, 28 Mart 2004’te yapılan oyu yüzde 37, bizler yönetimi oluşturduk ve sırasıyla yüzde 57, yüzde 70 ve yüzde 73 oy oranıyla artan trend ile derece yapan ilçe konumuna geldik. Referandumlarda ise yüzde 80 ve 90 gibi oylar aldık. Bunları söylerken övünme değil, teşkilatçılık görevimizi yerine getirdik. Bütün arkadaşlarımızla birlikte can siperhane çalışma gayreti içine girdik ve bu başarıyı yakaladık.

 

TAKA: Sayın Başkan, bu başarıyı hizmetle taçlandırabildiniz mi, Araklı’daki değişimi anlatır mısınız?

BAŞKAN TEKİNBAŞ:AK Parti iktidarı öncesinde neler yapıldı, belliydi. Bunları da bilmek gerek. Geçmişte hizmet edipte bu dünyadan göç etmiş olanlara Allah’tan rahmet diliyorum. Diğer arkadaşlarımıza da sağlıklı ömür dilerim. Özetlemek gerekirse 2002 öncesinde Araklı’ya o günün parasıyla 15 milyar lira gelirdi. Hangi köye ne gitsin diye konuşulurdu. Şimdi hizmet yağıyor. İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarıma teşekkür ederim. Yoğun gayret ettiler. Mehmet Öztürk, Hasan Çebi, Hasan Bayrak, Yahya Tilki, Kemal Halil, Salih Ergün, Selahattin Çebi önemli hizmetler yaptı ve bunlara devam ediyorlar. Özel İdareden 5 trilyon(milyon lira) para geliyor. Köylerimize hizmet olarak yansıdı. Sayın Başbakanımızın ürettiği KÖYDES’ten 30 trilyon(Milyon lira) Araklımıza geldi. 3 Kasım 2002 öncesinde 42 köye giderken araçların arkasına kum çuvalı, un çuvalı veya taş koyardık! Ancak araçlar çamurdan çıkardı! Allaha hamd olsun 42 köyün 42’sinin de köyleri beton ve asfalt yapıldı.

TAKA: Alt yapı anlamında da ciddi yatırımlar alındı?

BAŞKAN TEKİNBAŞ:Önceki Bakanımız Faruk Nafiz Özak’a teşekkür ediyorum. Her zaman Araklı’ya destek oldu. Sayın Mustafa  Cumur, Sayın Kemalettin Göktaş, Sayın Asım Aykan her zaman yanımızda oldular ve bizi kucakladılar. Araklı’ya hizmet etmenin yarışı içine girdiler. Dün ve bugün Araklı’ya hizmet etmek için çalışan Cevdet bey(Erdöl) var. Yine Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktar beye çok teşekkür etmek isterim. Bir ilki gerçekleştirdi. Yeni kamulaştırma ile Araklı’ya TOKİ’yi getirdi. Yer kamulaştırıldı ve TOKİ evleri yapılacak. Araklı’da bir küçük sanayi sitesi yoktu ve bu yılların getirdiği eksikti ve AK Parti iktidarı bunu çözdü. Yine yeri TOKİ tarafından kamulaştırılıyor ve TOKİ yapacak, esnaf orada nezih ortamda hizmet verecek.   

 TAKA: Araklı-Bayburt tüneli yıllardır konuşulurdu bu da sizin iktidarınıza nasip olacak?

BAŞKAN TEKİNBAŞ: Tünel, Bayburt ve Araklı’yı birbirine bağlayacak ve 95 kilometre yolun kısalması sağlanacak. Tünel talebimiz vardı. Milletvekillerimiz, Bakanımızın oluru ile de 200 trilyon para aktarılarak inşaat başladı. Burada il başkanımız Adnan Günnar bey özellikle gayret sarf ettiler. Ayrıca 30 milyon lira Araklı-Dağbaşı ve Yeşilyurt vadisi dere islahı için hazır. 2012 yılı programına alındı ve yapılacak. Araklı ile birlikte Kaşıkçı arasındaki 8 kilometrelik yol da duble olarak yapılacak. Ödeneği çıktı. Okul sıkıntısı sıkça yapılıyor. Anadolu lisesi yapılıyor. Bakanımızın arzu ve isteğiyle devam ediyor. İstanbul Ticaret odası ilkokul yaptırıyor ve gelecek yıl ikisi de yapılacak. Araklı’da İkili eğitim vardı. gelecek yıldan itibaren artık tekli eğitim olacak. Bunun yanında hayırseverlerin yapmış olduğu çok önemli hizmetler var.

 TAKA: Araklı’da hayırseverler yarış halinde..

BAŞKAN TEKİNBAŞ: Saffet Çebi beyin yaptığı lise hizmet veriyor. Hamit Özdağ bey bir kız kuran kursu ve okul yaptırdı. Engelliler okulu. Bunun yanında özellikle Türkiye’de hayırseverlerin başında gelecek olan Hacı Bayram Halil amcamızın bitirdiği 150 yataklı ve 30 milyon lira harcanan hastane var. Hepsine teşekkür ediyorum. Yatağından nevresime kadar bizzat kendisi takip etti. Bunun yanında hacı amcamız köyde bir ilköğretim okulu lojmanı ile iki cami, kendi parasıyla yol, su elektrik ve Araklı’da okullara yardım yapıyor. Kuran kurslarının iaşesini karşılıyor. Hacı amcamıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum ve Allah razı olsun diyorum.

TAKA: Araklı’da birlik ve beraberliği sağlama adına da adımlarınız oldu. Bu birlik ve beraberliği nasıl sağladınız?

BAŞKAN TEKİNBAŞ:Sayın Turgut teşekkür ederim. AK Parti iktidarı ile birlikte göreve başladıktan sonra hedeflerimiz oldu ama hesabımız olmadı. Bu hedeflerimiz teşkilatçılık görevini yerine getirirken milletimize hizmet etme hedefimiz oldu. Araklı’da birlik beraberlik sadece benim birlik beraberliğim değil. Tüm arkadaşlarımla beraber bunu gerçekleştirdik. Kadın Kolları, Gençlik Kolları, İl Genel Meclis Üyeleri, Köy temsilcileriyle bunu başardık. Sürekli toplantılarla vatandaşı dinledik. Bu süreç içerisinde bilmeden kırmış olduklarımız vardır. Ama eksiğimizi gidermek için Özür dilemek gibi erdemi de gösterdik. Bu süreçte Araklı ilçe teşkilatının içine nifak sokmak isteyenler de oldu. Bunları da biliyoruz. Müsaade etmedik. Hesap içinde olanları teşkilata yaklaştırmadık. Hedefimiz AK Partinin büyüme hedefi ve Araklı’ya hizmet hesabı. Farklı hesap yapanları partiye yaklaştırmadık. Burada yine hedefimiz var. Bundan sonraki süreç devam edecek olursa yüzde 75’in üzerinde bir oy almayı hedefliyoruz. Başarılı olacağız. Yüzde 70 hedef koymuş ve bunu başarmıştık. Şimdi hedefi 5 puan daha çıkardık.

TAKA: Genel Merkeze gittiniz, Genel Merkez de tek liste konusunda size destek verdi ve bunu deklere etti. Bu saatten sonra kongre ile ilgili nasıl bir süreç olacak. Eğer tek liste olursa diğer aday olması muhtemel arkadaşlardan da listenize alacak mısınız?

BAŞKAN TEKİNBAŞ: Ben öncelikle süreç ile alakalı bilgi vereyim. Partimizin son derece demokratik bir süreç işlettiği kanaatindeyim. Demokraside mutlaka sandık olmalı ama demokraside istişare de esastır. Parti içi istişare. Bu süreçte aday olmayı planlayan arkadaşlarımız oldu. Bu arkadaşlarımızın tamamı ilçe başkanlığı yapabilecek arkadaşlarımız. Genel Merkez kendi yöntemiyle çalışmalar yaptı ve bizi de Ankara’ya davet etti. Ankara’da Genel Merkezimiz milletvekilleri, ilçede yapılmış olan temayül ve il başkanlığının görüşü, eski milletvekillerinin görüşü, il belediye başkanıımız ve ilçe belediye başkanımızın görüşleri alınmak koşuluyla, Hasan Ayvazoğlu ve Salih Ergün, Araklı Belediye Başkanı Sayın Recep Çebi ve il başkanımız Sayın Adnan Günnar’ın da bulunduğu ortamda önce bizlerle Genel merkez yardımcımız ve teşkilat Başkanımız Ekrem Erdem, Bölge Koordinatörümüz Fikri Işık ve İl Koordinatörümüz İhsan Şener tek tek görüşdü ve toplu olarak içeri alındık. Arsin ilçe başkanızda bizimleydi ve orada konuştuk. Bunları detaylı anlatmamım sebebi oradaki bazı sözlerin ilçede eğilip bükülmesi. Nifak tohumu ekmek isteyenler var. Bunları AK Partili kabul etmiyorum. AK Partiye nifak yayıp kendi geleceklerine yön vermek isteyenler var. Ekrem Erdem bey, ‘Araklı’da biz mevcut ilçe başkanımız Mustafa Tekinbaş beyle çalışacağız. Bütün arkadaşlarımız bunu bilmeli. Yolumuza onunla devam edeceğiz’ dedi ve uzun uzadıya anlattı.

TAKA: Sayın Tekinbaş bu tek liste ısrarı neden?

BAŞKAN TEKİNBAŞ: Sanırım yerel seçimde(2009) AK Partinin oyunun yüzde 39’a düşmesinin sebebi olarak çift listeli kırgınlıklar görülmüş. Bir etken olarak belirlenmiş. Bazı ilçelerde korsan liste verilme girişimi var. Bu AK Partiye zarar veriyor. Bu liste girişiminde bulunan insanlar AK Partiyi zarara uğratma peşinde. Sayın Teşkilat Başkanımız kalkarken de diğer arkadaşlara ‘Gidin arkadaşımıza yardımcı olun’ dedi, bana da ‘tebrik ederim ve başarılarınızın devamını diliyorum’ dedi. Biz bugüne kadar birlik ve beraberliği sağladık ve taviz vermedik. Birlik ve beraberliği sağladığımızın belgesi sandıkta. 2011 seçimlerinde Araklı yüzde 73’le ilk sıraya çıktı. Bugün itibariyle diğer arkadaşlarımız genel merkezin verdiği karara saygı duymalı.

 TAKA: Size ‘başka bir ismi tercih ettik’ diye tebligat yapılsa ne derdiniz?

BAŞKAN TEKİNBAŞ:Ben aynen şunu söylerdim: Başkanım bana bir emriniz var mı, katkı sunmak adına, hangi görevi verecek olurlarsa o görevi yapacaktım. Bu rozeti de asla yakamdan çıkarmaz ve AK Parti bayrağını yukarı çıkarmak için çalışma yapardım. Diğer arkadaşlardan yönetime alacağız. Oturacağız ve konuşacağız. Yönetime girmek isteyenler vardır. Onlarla nasıl çalıştı isek bundan sonra da çalışacağız. Yine bazı kesimler ve kişiler bunlar iki elimizin parmakları kadardırlar. Bunlar kızıştırarak önce bölmek, parçalamak ve sonra aracı olma içine girme çabası içindedir. Bunlara ne biz müsaade ederiz ne de diğer arkadaşlarımız.

 

TAKA: Araklı ile Sayın Başbakanda yakın ilgili. Araklı’daki bu başarılarda onun da katkısı var. Sayın Başbakanla ilgili neler söyleyeceksiniz?

 BAŞKAN TEKİNBAŞ:Biraz duygusal olacak ama şunu söylemek isterim. Sayın Başbakanımızı TV’de izlerken mutlaka kendimi düzeltirim. Gece saat 10’da olsa bile çekyatta yatsam kalkarak izlerim ve özel bir saygım var. Araklı halkına vermiş olduğu destek bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Sayın Başbakanımız Araklı’yı istiyorum demişti. O zaman biz performansımızın iki katına çıktık. Araklı belediye başkanlığını kazandık. Bunu kazanmak teşkilatın başarısıdır. Araklı Belediye Başkanlığı için Araklı AK parti ilçe teşkilatının kurum ve kuruluşlarıyla birlikte çalıştı. Recep beyle(Çebi) gece gündüz demeden 7 bin daireye çıktık ve insanlarımızın elini sıktık. Başardık ve yine hizmetlerimize devam edeceğiz.

TAKA: Araklı için son sözleriniz nelerdir?

BAŞKAN TEKİNBAŞ:Araklı’daki vatandaşlarımız hizmetleri gayet iyi biliyorlar. Bizde milletimiz adına neler yapmaya gayret etti isek aynı ekibimizle birlikte aynı heyecanla hizmet edeceğiz. Genel merkezin tavrından önce Araklı’da başkan adayı olacağını söyleyen Hasan Ayvazoğlu ağabeyimin, ‘Araklı AK parti iktidarından yeteri kadar hizmet alamamıştır’ ifadesini okudum ve çok üzüldüm. Uzun yıllar siyasetin içinde olan bir ağabeyimiz. O yazıyı okuduktan sonra ‘Nasıl olabilir’ dedim. Bu hizmetler yapılırken Hasan Abi de o yapının içindeydi. Onunla birlikte Araklı’ya hizmet getirmek için çaba harcadık. İstişarelerim oldu ama son seçimde(2009) maalesef kaybetti. Bunca hizmeti görmezden gelmek AK partiye zarar verir. Biz hizmetlere hizmet katacağız, AK Partiyi zirvede tutacağız.