Okul kıyafet siparişlerini bir yıl önceden aldıkları için gelecek yılın kumaşları ellerinde kaldığını ve zarar ettiklerini ileri süren firmalar serbest kıyafet uygulamasının Giresun’a en az 2 milyon TL zararı olacağını söyledi.

Giresun’un önde gelen kıyafet imalatçılarından İbrahim Erhan, serbest kıyafet uygulamasının yalnızca sektörü değil veli, öğrenci ve okul yönetimi açısından da birçok sorunu beraberinde getireceğini söyledi.

Firma Sahibi Erhan “Serbest kıyafet uygulamasının öğrenciye, okul yönetimine ve okul forma sektörüne birçok sorunu beraberinde getirecektir. Okullardaki eşitliğin bozulmasına yol açacağı gibi öğrencilerde her gün farklı kıyafet giyme arzusu ortaya çıkacaktır. Bu sebeple öğrencilerin dikkati derslerinden daha fazla kıyafetler üzerinde yoğunlaşacaktır. Markalı, markasız kıyafet tartışması başlayacaktır. Öğrencilerin bugün ne giysem, velilerin çocuğuma bugün ne giydirsem düşünceleri başlayacaktır. Ve bu da aile içi şiddeti tırmandıracaktır. Okul yönetimi açısından ise okula giren çıkanın kontrol edilmesi zorlaşacaktır. Öğrencilere kötü alışkanlıklar kazandırmak amacıyla okul çevrelerini mesken tutmuş kişiler ile öğrencilerin ayırt edilmesi serbest kıyafet uygulaması ile imkansız hale gelecek ve okullarda çok ciddi disiplin ve güvenlik sorunları yaşanacaktır. Öğrenciler arasında kutuplaşmalara ve kavgalara neden olacaktır” şeklinde konuştu.

Serbest kıyafet uygulamasının ekonomik olarak ta sektöre darbe vuracağını belirten Erhan “Alınan karar neticesinde bu ürünler elde kaldı, bu ürünleri kimseye satamazsınız. Bu kıyafetleri hediye bile verseniz, armalı olduğu için hiçbir yerde giyilemez. Türkiye’deki okul forma üreticileri ve satıcıları tarafından oluşturulan temsilcilerle görüşülerek karar verilmesini talep ediyoruz. Yoksa bir sürü esnaf arkadaşımız ellerindeki ürünü satamayacak. Doğal olarak bunlar vadeli satılmış ürünler olduğu için tüm sektöre yayılacaktır. Bunun neticesinde de çok ciddi manada zararlar görülecektir. En azından bu uygulamanın belli bir zamana yayılması gerekmektedir. Serbest kıyafet uygulamasının Türkiye’ye zararı 5 milyar dolar, Giresun'a ise yaklaşık 2 milyon TL olacaktır” diye konuştu.