Başkan Altunbaş, beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Yaman’ı ve Trabzon Defterdarı Enver Çokyiğit’i makamlarında ziyaret etti. Ziyarette, Yaman ve Çokyiğit’in nezdinde tüm çalışanların 29. Vergi Haftası’nı kutlayan Altunbaş, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada İnteraktif Vergi Dairesi’nin 28 Şubat itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatarak uygulama hakkında bilgi verdi.

İNTERAKTİF ORTAMDAN HALLEDİLECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından elektronik ortamdaki vergi işlemleri için kurulan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması ile sistem üzerinden vergi ile ilgili birçok işlemin yapılabileceğini söyleyen Altunbaş, “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre, elektronik ortamda yapılacak vergisel işlemlerle ilgili teknik altyapı kurularak, İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması oluşturuldu. Vergi mükelleflerince, kimlik bilgileri, iletişim bilgileri, mükellefiyet bilgileri ve motorlu taşıtlara ilişkin bilgiler, vergi dairelerince tahsil ve takip edilen tüm borçlar, elektronik ortamda verilen bildirimler, beyannamelerle bunlara ilişkin tahakkuklar, emanetler hesabına kaydedilen tutarlar, elektronik yoklamalara ilişkin tutanaklar, elektronik tebligat sistemi kapsamında tebliğ edilen elektronik imzalı tebliğ evrakları gibi birçok talep ve bildirimlerin sonuçları görüntülenebilecek” dedi.  

HİÇBİR FARK OLMAYACAK

Altunbaş, Vergi Usul Kanunu'nun 376. Maddesi ile ilgili işlemlerin de interaktif ortamdan yapılabileceğini belirterek, “376. Madde kapsamında İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden başvurusu yapılan indirim talepleri üzerine düzenlenen tahakkuk fişi sistemden iletilecek ve bu ileti tahakkuk fişinin muhatabına tebliği yerine geçecek. Sistem üzerinden verilen bildirim, yazı, dilekçe, tutanak, rapor ve diğer belgeler için ilgili vergi dairesine posta yoluyla veya elden ayrıca başvuru şartı aranmayacak. Elektronik ortamda düzenlenip gönderilen belgelerin, kağıtla düzenlenen belgelerden hukuki sonuçları itibarıyla hiçbir farkı bulunmayacak. Vergi mükelleflerinin işlerini hızlandırması ve kolaylaştırması adına yapılan bu uygulama sistemin daha hızlı çalışmasını sağlayacak” açıklamasında bulundu.