Norveç’teki tereyağı krizine Trabzonlu tereyağı üreticileri de sıkıntılarıyla ortak oldu. Geçen yıla oranla yüzde 50’lere varan tereyağı fiyatlarındaki yükselişler hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorlar hale geldi.

Norveç’te tereyağı fiyatlarının yarım kilosunun 465 dolara kadar tırmanması dünya basınında geniş yer bulurken, tereyağı ile ünlü Trabzon’un Vakfıkebir ilçesindeki tereyağı üreticileri benzer sorunlar yaşadıklarını vurguladılar. Süt ve tereyağı üretiminde yaşadıkları sıkıntıların Türk basınında Norveç’teki tereyağı krizi kadar gündeme gelmediğini kaydeden Trabzonlu tereyağı üreticilerinden Ketaş Gıda Sanayii İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sağıroğlu “Biz bu fabrikayı 1977 yılında kurduğumuzda kırsalda hayvan sayımı yaptırdık. Her hanede ortalama 10 hayvan besleniyordu. Ancak şimdi artan şehirleşme ve göçler nedeniyle bırakın her evde 1 hayvanı, köyler boşaltılmış hale geldi. Teşviklerin yeterli seviyeye getirilmemesi bizim için de dezavantaj oluşturuyor. Bizim üretim yapmamız için süte ihtiyacımız var. Hammadde az oluca ancak üretim yerel ihtiyacı karşılıyor” dedi.

Norveç’te yaşanan tereyağı krizine de değinen Sağıroğlu “Gönül isterdi ki katkısız Trabzon tereyağı ile Norveç’in ihtiyacını karşılayalım bizim lezzetimizi oraya taşıyalım. Ancak biz bile Konya’dan krema alıp üretimlerimizi devam ettirebiliyoruz. Norveç’teki fiyatlar 465 dolarlarda bu çok büyük bir meblağ ama iç piyasaya baktığımızda Trabzon’da ve Türkiye’de de tereyağı fiyatları yüzde 50 artmış durumda. Biz uygun fiyatlara tüketiciye ürün sunmaya gayret gösterirken, süt üretimindeki yetersizliğin fiyatlara yansıması hem üretimi hem de tüketicinin alım gücüne kurşun sıkmaktadır” şeklinde konuştu.