Toplantıya Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, İŞKUR Fon Daire Başkanı Fazlı Küçük, TESOB Başkanı Metin Kara, TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, İŞKUR İl Müdürü Adnan Zengin, SGK İl Müdürü Aydın Gedikli, esnaf ve sanatkâr odaları başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve diğer ilgililer katıldı.

"TRABZON'UN KALKINMASINA KATKI VERMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Toplantının açılışında konuşan TESOB Başkanı Metin Kara, esnaf ve sanatkârların ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ülkemizde ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli bir biçimde sağlanması, dağıtılması ve sürdürülmesinde yaptıkları katkı işsizliğin azaltılması ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında oynadıkları rol ve piyasa koşullarının meydana gelen değişimlere hızlı uyum sağlayabilen esnek yapıları, esnaf ve sanatkârları, ekonomik ve toplumsal ve sosyal yönlerden vazgeçilmez bir konuma taşımaktadır. Esnafın sayısal olarak yaygın olduğu ülkelerde gelir dağılımı dengelidir. Bölgeler arasında gelişmişlik farkları azdır. Yeni esnaf işletmelerinin açılmasıyla ekonomi canlanır, esnaf istihdamı yaratır, işsizliğe çare olur. Nitelikli işgücü işyeri ortamında yetişir. İstihdamdaki payları yüzde 81 olan küçük ve orta ölçekli işletmeler, ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99'unu oluşturmakta, katma değerdeki payları da yüzde 59 olarak hesaplanmaktadır.  Esnaf ve sanatkârımız KOSGEB, SGK ve İŞKUR başta olmak üzere son yıllarda büyük destek görmüştür. Bu konuda yardımı olan herkese teşekkür ediyoruz. Oda başkanlarımızla uyum içinde, beraber düşünen, hareket eden, üreten bir anlayışla, her alanda Trabzon'un kalkınmasına ve zenginleşmesine katkı sağlamanın mücadelesini veriyoruz."

"İSTİHDAMA KATKI VEREN PROJELER YÜRÜTÜYORUZ"

TESOB bünyesinde 2011 yılında DOKA'nın doğrudan faaliyet desteğiyle Proje Ofisi kurulmasını sağladıklarını da hatırlatan Başkan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Amacımız, esnaf ve sanatkârların genel durumu, ihtiyaçları, eksiklerini ileriye dönük projelendirebilecek planları ortaya çıkarmaktı. 2010 yılında göreve geldiğimizde 6 kişinin çalıştığı TESOB'da, Proje Ofisi'ni oluşturduktan sonra şu anda itibarıyla 17 kişi hizmet vermektedir. Trabzon il ve ilçelerinde 872 esnaf ve sanatkâra uygulanan anket çalışması yaptık. Anket çalışması sonucunda hibe ve teşvikler hakkında yüzde 40'ının hiç bilgisi olmadığı, yüzde 85'inin de hibe ve teşvikler hakkında bilgi istediğini tespit ettik. 2013 yılında 2 bin esnaf ve sanatkârımıza hibe ve teşvik programları hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. 2012 – 2016 yılları arasında 200 kişiye KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi verdik. Proje Ofisimiz kanalıyla projelerini yazdık, işyerlerinin açılmasını sağladık. Bugün o kardeşlerimizin yanlarında insanları istihdam ediyorlar. 2013 yılında Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığımızın katkılarıyla Her Yeteneğin Farkındayız adlı projeyi uyguladık. Bu proje kapsamındaki 15 bedensel, 5 zihinsel engelli kardeşimiz halen faaliyetlerine engelliler okulumuzda devam ediyor. Esnaf ve sanatkârlar siciline kayıt olan üyelerimize yönelik muhasebe, vergi ve çeşitli konularda eğitim programları geliştirdik. Şoför esnaflarımızın Ahilik kültürüne uygun olarak hizmet vermesini sağlamak amacıyla Ticari Taşıt Sürücülerinin Davranış Modellerinin Geliştirilmesi ve Eğitimi projesini uyguladık. Bu kapsamda yaklaşık 5 bin şoför esnafımıza eğitim verildi. Turisti Kazanan Geleceği Kazanır projesi kapsamında 15-29 yaş arasında 40 gencimize turizm konusunda çeşitli eğitimler verdik. Yüzde 80 oranında istihdamları sağlandı. Sezonun başlamasıyla hepsi istihdam edilecektir. TESOB olarak Trabzon'un kalkınması ve gelişmesi odaklı çalışmalarımız devam ediyor."

Toplantıda söz alan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, istihdam seferberliği konusunda önemli çalışmalar yürüten başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere, tüm bakanlık yetkililerine, Trabzon'da istihdam çalışmalarına büyük katkı veren Vali Yücel Yavuz'a ve İŞKUR çalışanlarına teşekkür etti. Hacısalihoğlu, "Herkes taşın altına elini koymalıdır. İstihdam seferberliğinde sadece işverene ve kamuya değil, bankalara da büyük görevler düşüyor" dedi.

VALİ YAVUZ: AMAÇ ESNAFIN ÖNÜNÜ AÇMAKTIR

Trabzon Valisi Yücel Yavuz da, toplantıyı organize eden TESOB'a teşekkür ederek, "Trabzon olarak hedeflerimiz var. Her konuda olduğu gibi istihdamda da hedeflerimizi yerine getirmek istiyoruz. Arkadaşlarımızın yoğun gayretleri var. Bu konuya emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Esnaf ve sanatkârlarımızın toplamda önemli bir konumu var. Bir gün iş bıraksanız hayat durur. TESOB ve TTSO camialarıyla birliktelik içinde bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Amacımız ülkemizin refahını artırmak, esnafımızın, işverenimizin önünü açmaktır" diye konuştu.

Toplantıda daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, İstihdam Seferberliği kapsamında sağlanan teşviklerle ilgili bilgi verdi. Toplantı soru – cevap bölümüyle sona erdi.