TESOB Başkanı Metin Kara, turizm yönünden son yıllarda yoğunluk yaşayan Trabzon’da tüm esnafların kurallara uygun olarak ticaret yapması için çaba sarf ettiklerini belirterek, “Amacımız her esnafımızın ilgili oda tarafından verilen tarifesini bulundurması, tarifeye uygun satış yapması, menüsü ve tarifesi arasında farklılık olmamasıdır. Bu nedenle içinde Arapça bilen bir elemanımızın da bulunduğu iki ekibimiz, haftanın 7 günü turizm merkezleri başta olmak üzere il genelindeki işyerlerini denetliyor” dedi.

“KAYIT DIŞI İLE DE MÜCADELE EDİYORUZ”

TESOB Başkanı Metin Kara, denetimleri sırasında kayıt dışı ile de mücadele ettiklerini vurgulayarak, “Ekiplerimiz vergi kaydı olmayan işyerlerini de Vergi Dairesi’ne resmi yazıyla bildiriyor. İşyeri sahibini de gerek tarifesini ilgili odadan alması, gerekse vergi kaydını yapması konusunda uyarıyor. Tarifesi ve kaydı olmayan işyerlerine belirli bir süre tanıyoruz. Uyarı verdiğimiz esnaflarımızın tamamına yakını da tarifelerini alıyor. Denetim ekiplerimiz ayrıca esnaflarımızın sorunlarını dinliyor” diye konuştu.

DENETİMLER TARİFE ALAN ESNAF SAYISINI ARTIRDI

Başkan Kara, Uzungöl, Sümela Manastırı, Hamsiköy, Sultan Murat Yaylası, Hıdırnebi, Haçkalı Baba Yaylası’nı kapsayan bölgede yapılan son denetim çalışmasında 428 işyerinin denetlendiğini, bunlardan tarifesi ve vergi kaydı olmayan işyerlerinin uyarılarak ilgili yerlere bildirildiğini belirterek, “Uyarılan işyeri sahiplerinin büyük kısmı tarifelerini ilgili odayla irtibata geçerek almıştır. Ayrıca kayıt dışı çalışan işyerleri de Vergi Dairesi’ne bildirilmiştir” dedi. Kara, tüm esnafların hem haksız rekabetin önüne geçebilmek hem de esnaflığın gereği olarak hem tarifelerini almaları hem de vergilerini ödemeleri gerektiğini ifade ederek, “Denetimlerimiz gerek turizm sezonunda gerekse kış aylarında aksamadan sürecek. Amacımız Trabzon’a gelen turistlerin ve halkımızın hizmetlerden belirlenen standartlarda yararlanmasını sağlamaktır” ifadesini kullandı.