TRABZON Berberler Odası’nın aldığı ve son günlerde oldukça tartışılan ‘Pazar Günü’ tatili uygulamasına son noktayı Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(TESOB) koydu. Pazar günü iş yerlerini açan berberler Pazar Günü çalışma taleplerini birliğe gelerek dün TESOB Başkanı Metin Kara’ya iletti. TESOB’un bu konudaki nihai görüşünü TESOB’un resmi Avukatı Mehmet Şentürk kanuni dayanaklarıyla berberlere anlattı.

Şentürk, “Berber esnafının yasal olarak haftada bir gün tatil yapması zorunludur. Mevzuat açık ve net olarak bunu ortaya koyuyor” dedi. 
Trabzon Berberler Odası’nın aldığı ve son günlerde oldukça tartışılan ‘Pazar Günü’ tatili uygulamasına son noktayı Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(TESOB) koydu. Pazar günü iş yerlerini açan berberler Pazar Günü çalışma taleplerini birliğe gelerek dün TESOB Başkanı Metin Kara’ya iletti. TESOB’un bu konudaki nihai görüşünü TESOB’un resmi Avukatı Mehmet Şentürk kanuni dayanaklarıyla berberlere anlattı. Şentürk, “Berber esnafının yasal olarak haftada bir gün tatil yapması zorunludur. Mevzuat açık ve net olarak bunu ortaya koyuyor” dedi.

BERBERLER HAFTA TATİLİ UYGULAMASINA TABİDİR
TESOB Avukatı Mehmet Şentürk Berberler Odası’nın kendi üyelerinden talep gelmese bile hafta tatili kanununa uyulmasıyla ilgili gerekli önlemleri almakla sorumlu olduğunu belirterek, “Kaldı ki hafta tatili uygulamasına uyulması gerektiği yönünde berber esnafının bir taban talebi var. Burada taban talebi mevzuatı hatırlattı. Mevzuat ise açıktır. Ortahisar Belediyesi’nin Pazar günü iş yerlerini açan berberlere tutanak tutup ceza yazması yasaldır.

Turizm sezonu olması nedeniyle berberler esnaf odaları aracılığıyla valiliğe müracaat edip ilgili belediyeden izin alırlarsa iş yerlerini açabilirler. Ama yılın bütün zamanlarında çalışmak için izin verilmesi mümkün değildir. Burada temel kuralımız berber sanatkarlarının hafta tatili uygulamasına tabi olmalarıdır. Akis bir kanuni düzenleme olmadığı müddetçe hafta tatili uygulaması yürürlüktedir. TESOB’un da görüşü bu yönde olacaktır. Aksi bir görüşü olamaz. Zira yasa bunu gerektiriyor” şeklinde konuştu.

HAFTADA 7 GÜN SENEDE 365 GÜN ÇALIŞTIRDIĞINIZ ESNAFTAN BİR VERİM ALINAMAZ
 
394 Sayılı Hafta tatilinin düzenlenmesiyle ilgili kanun olduğunu hatırlatan Şentürk, “Bu kanunun istisnaları dışında sayılan esnaf işyerleri esnaf veya sanatkar ayrımı yapmıyor. Haftada bir gün tatil yapmak zorundadır diyor. Haftanın hangi günü tatil yapılacağına görevli kanunun uygulamasından sorumlu olan belediyeler karar veriyor. Hafta tatili kanuna göre istisnalar dışında olan iş yerleri haftada bir gün tatil yapmak zorunda. 2015 yılında yürürlüğe giren 61 sayılı perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanunun 25.maddesine göre günlük tüketicinin korunması için günlük ticari ürünler satan, turizme yönelik ürünler satan iş yerlerine bu 394 sayılı hafta tatili kapsamından çıkartılarak haftada 7 gün çalışma hakkı tanınmış.

Kanunun 25.maddesine göre sanatkarlarla ilgili özel düzenlemeden bahsediliyor. Bugün tartışılmakta olan berber esnafına geldiğimizde ise berber sanatkarının 394 sayılı hafta tatili kanununda sayılan istisnadan muaf olmadığı görülüyor. Bir sanatkar olduğu dikkate alınarak 394 sayılı yasanın berber sanatkarı açısından yürürlükte olduğu ortadadır. Buna göre berber esnafının yasal olarak haftada bir gün tatil yapması zorunludur. TESOB’un, ya da odanın Pazar günleri iş yerlerini kapatma yönünde bir karar almasına gerek yok. Kanuna dayalı bir durum söz konusu. Bayram turizm sezonu, nöbetleşe vb. sistem gibi durumlarla esnaf odasının görüşü alınarak belediye ya da valilik kararıyla çalışmayla ilgili istisnai bir düzenleme yapılabilir. Ama bu berber esnaf sanatkarının hiç tatil yapmayacağı, haftada 7 gün çalışacağı sonucunu doğurmaz. Berber sanatkarı kendi el becerisiyle haftanın 6 günü çalışan bir gün de dinlenmesi gereken müşterileri açısından da olumlu sonuç doğuracağı kişidir. Haftada 7 gün senede 365 gün çalıştırdığınız esnaftan bir verim alamayız” ifadelerine yer verdi.