TEV Trabzon Şubesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Melek, Atatürk’ün İpekyolu’nun liman kenti olan Trabzon’u tekrar eski günlerine kavuşturmak için günün gereği olan demiryolu projesini gerçekleştirme arzusu taşıdığına dikkat çekerek, “Anca o günlerde ülkemizin ekonomik ve teknik konumu bunu gerçekleştirme imkanından uzaktı.

Bunun için Atatürk 1924 yılında Trabzon’a yatıkları ziyarette bu arzusunu Trabzonlulara şöyle bildirmişti: 
“Bu feyyaz, ahalisi zeki, müteşebbis, çalışkan olan Trabzon’umuza az zamanda dahile şimendiferle rast olunmuş görmek nuhbei amalimdir” 

Atatürk bu konuşmasıyla demiryolunun önemini bir defa daha belirtimşelridr. Fakat ülkenin gelişmesi için bu projeyi hiç bir zaman unutmamışlardır. Yıl 1934, Atatürk İran Şahını Türkiye’ye davetinde İran Şahı bu davete icabet ederek Türkiye içinde 27 gün sürecek bir gezi başlatmışlardı.
10 Haziran 1934 tarihinde başlatılan gezide sırasıyla Iğdır, Kars, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane ve Trabzon’a gelmişlerdi. 
Trabzon’dan Yavuz zırhlısı ile donanma eşliğinde Samsun’a hareket etmişlerdi. 
Samsun’dan trenle Ankara’ya gitmişler, Ankara ziyaretinden sonra trenle Eskişehir, Afyon, İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve oradan da İstanbul’a gitmişlerdi. 
Bu geziden sonra Atatürk ve Şah Hazretleri İpekyolunun, liman kendi Trabzon’dan başlamasına karar vermişlerdir” ifadelerini kullandı. 
Melek, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Trabzon - Tebriz Ticaret yolu 1936’da tamamlandı ve iki ülke transit taşımacılığın kolaylaştırılması için 14 Mart 1936 da anlaşma imzaladı.

Bu anlaşma kapsamında Trabzon - Tebriz güzergahı yeniden yapılarak insan ve eşya taşıma güzergahında Almanya’dan alınan 16 kişilik otobüsler ve bagaj için kamyonlar faaliyete geçti. 
Trabzo - Tebriz transit güzergahında yolcuların dinlenme ve konaklama için Gümüşhane ve Bayburt’da iki otel inşa edildi. 
taraflarca gösterilen tüm çabalara rağmen güzergah üzerindeki trafik hacmi 1938’de büyük ölcüde azaldı. 
Sonuç olarak çözüm alternatiflerini içeren bir rapor hazırlamak üzere taraftarca ortak bir komisyon oluşturuldu. 
Ancak 2. Dünya savaşında İran’ın Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesiyle 1939 yılında Trabzon - Tebriz transit güzergahı tamamen kapandı. Savaşın sona ermesinden sonra bu güzergah üzerinde ticaret yeniden başlamış ancak hiç bir zaman beklenen seviyelere ulaşılmamıştır. Ve bu şekilde Trabzon’un İpekyolu Liman kenti olması başka bir bahara kalmış oldu. 
Atatürk Türkiye’de demiryolu ağının genişletilmesine büyük önem veriyordu. 1950’de iktidar değişikliği olduğu sırada Türkiye’de karayolları ağını Amerikalılar kurdu ve bu şekilde toplu taşımacılıkta sırada değişmiş oldu. Ve bugün halen toplu taşımacılıkta ağırlık karayollarındadır. 


Biz batıda olduğu gibi demiryolu ağını yurtta geliştirmezsek, toplu taşımacılıkta beklediğimiz avantajı bir türlü yakayamayız. Bugün dünyaya baktığımızda demiryolları uçakla rekabet edcek duruma getirilmeye çalışılmaktadır. Biz bu gerçekleri görmemezlikten gelemeyiz. Bir an evvel dünyadaki gelişmeleri takip edip ülkemizde de bunların uygulamasın sağlayamılıyız. Bir defa daha söylemek istiyorum: Hayatta en değerli kaynak zamandır, başarı zamanı iyi kullananındır”