Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu'nu ziyaret eden Arabulucu ve avukat Mesut İskenderoğlu ve Arabulucu Enis Seymenoğlu, Türkiye'de yeni tanınmaya başlayan arabuluculuk uygulamasıyla ilgili bilgi verdi.

Ziyarette konuşan ve arabuluculuğun Türkiye'de 2012 yılından bu yana uygulamaya başlandığını belirten Mesut İskenderoğlu, "Arabulucu olmak için Hukuk Fakültesi'nde eğitim görmek ve 5 yıllık meslek tecrübesine sahip olmak gerekiyor. Arabuluculuk Türkiye'de şu anda çok fazla tanınmıyor. Trabzon'da 10 avukatımız arabuluculuk belgesine sahip" dedi. İskenderoğlu, arabuluculuğun birçok avantajı olduğunu da vurgulayarak şunları söyledi: 

"Mahkemeden daha az masraflı ve kısa sürede sorun çözüme kavuşuyor. Tüketici Hakem Heyetleri mahkemelerin yükünü hafifletti. Arabuluculuk uygulamasının bu yükü daha da hafifleteceğini tahmin ediyoruz. Bu tür uygulamalarda amaç insanları mahkeme önünde uzun süre bekletmeden sorunları çözmek. Büyük şehirlerde uygulamaları var. Avrupa'da yoğun şekilde uygulanıyor. Ceza davaları dışında iş, ticaret ve asliye hukuk mahkemelerinin dava konularında arabulucuya başvurulabiliyor. İki tarafın arabulucu önünde imzaladığı metin mahkeme kararı hükmünde oluyor. Arabulucuyu hakimle karıştırmamak gerek. Bir hüküm vermiyor. Sadece tarafları bir araya getirip dostane şekilde anlaşmalarını ve anlaşma metnini hazırlanmasını sağlıyor. Bu uygulamanın toplumsal huzura da katkısı olacağına inanıyoruz. Özellikle ticari hayatla ilgili davalarda arabuluculuk sistemi süreci çok daha hızlandıracaktır. Bursa'da işçi-işveren anlaşmazlıklarında arabuluculara çok sayıda başvuru var" dedi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, arabuluculuk uygulamasının daha iyi tanıtılması amacıyla önümüzdeki günlerde geniş kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı yapılabileceğini vurguladı. - TRABZON