Dünyada ‘yapılamaz’ denilen şey Trabzon’da mucize eseri gerçekleşti. Taka Gazetesi Hakan Şener'in haberine göre EBPA olarak bilinen ve az rastlanan genetik cilt hastalığı epidermolysis bullosa nedeniyle 3 bebeklerini doğum sonrası kaybeden Dağ ailesi, Trabzon’da ileri genetik inceleme ile yapılan tüp bebek tedavisi ile sağlıklı bebeklerine kavuştular. PGD yöntemi ile belirlenmiş mutasyona ait özel ve titiz çalışma sayesinde sağlıklı 4 embriyo bulunan hastaya iki embriyo nakledilmiş ve kalan 2 adet embriyo da dondurularak saklanmış. Dünyanın en saygın tıp kuruluşlarından ASRM(Amerikan üreme tıbbı derneği) bünyesinde aylık olarak yayınlanan journal of assisted reproduction and genetics dergisince hemen kabul gören yazı dünyada bir ilk olması hasebiyle çok çabuk ilgi gördü. Konuyla ilgili çok az çalışma olduğu ve çalışmalarda canlı doğum yayınının hiç olmadığı tespit edildi. Dağ ailesinin evlat mutluluğu Trabzon ve Türkiye’ye de dünya da bir ilk olma mutluluğunu yaşatmış oldu. Bu tür ileri genetik problemi olan hastalar için PGD yöntemi önemli bir tedavi imkanı sunmakta olup hastaların yılmadan mücadele etmeleri gerektiğini Dağ ailesinin iradesinde görmek mümkün.

İLKİ ÖLÜ DOĞDU

Anne Aslı Dağ çok mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Eşimle genlerimiz uyuşmadığı için ilk çocuğum ölü doğdu. Ama diğer çocuklarım biri 48 gün, biri 44 gün yaşadı. Diğeri hastanede vefat etti. Genetik hastalıkları oldukları için vefat ettiler. Böyle olmayacağını ve araştırılması gerektiğini söylediler. Araştırıldı, örnekler alındı yurt dışına yollandı.

ÖLEBİLİRDİM

Araştırma sonucunda ortaya çıkan sonuç tüp bebek oldu. Tüp bebeğin daha uygun olacağını diğer hallerde aynı sonuçlarla karşılaşılabileceğini söylediler. 3 çocuk üst üste ölünce kolay değil göze alamıyorduk. Sonra İstanbul’da tüp bebek yaptırdım dış gebelik oldu. Ölümden döndüm. Dış gebe olduğum için kanımı zehirlemeye başladığını söylediler ve hemen ameliyata aldılar. 1 saat geç kalmam durumumda ölebileceğimi söylediler.

HAYATA KÜSTÜM

Hayata küstüm artık daha olmayacak dedim. Eşim çok düştü üstüne. Ümidi tamamen kestim düşünmedim artık. Tüp bebek hiç yapmam dedim. Kolay olmadı hiçbir şey. Burada da Clinart açıldı bizim için büyük avantaj oldu. Eşim çok istedi uzak zor oluyordu.

O AN HAZIRDIM

Doktorumla konuşana kadar hiç istemedim. İçeriye bile girmek istemedim. O tedaviye başlamak benim için zordu. Tüp bebek merkezine gittim gibi değil de psikologa gittim gibiydi. Dr Şafak Hatırnaz ve eşi Ebru Hatırnaz’dan Allah razı olsun. Şafak bey bana ‘kendinizi hazır hissediyor musunuz?’ dedi ben o an kendimi hazır hissettim.

9 AY KIPIRDAMADIM

Beni o kadar iyi anladı ki o anda bir daha başlamaya karar verdim. Olacak ümidini verdi bana. Bu gebeliğim çok zordu. 9 ay boyunca hiçbir yere gitmedim. Sadece yattım. Hiçbir yere gitmedim çok zordu ama sonuçta bunların karşılığında Fatma Naz’ımız dünyaya geldi.

İSMİNİ HOCA VERDİ

İsmini çocuğumuz olmadığı zaman hocaya gittik. Bize orda canını sıkma çocuğun olacak ama kız olursa Fatma erkek olursa Muhammet koyacaksın dedi. Bende yeter ki olsun koyarım dedim. Sonra doğunda koymak istemedim ama sonra yanlış olur diye yaparım dedim sonra Fatma koyduk ben Naz’da olsun dedim. Fatma Naz koyduk. 8 yıl üzerine gelen Fatma bizim mutluluk meyvemiz oldu. 8 yıldır onu bekliyorduk.