Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi girişinde kuracakları hidroelektrik santralinde (HES) 2020 yılının ilk aylarından itibaren elektrik üretimine başlamayı planladıklarını bildirdi. Başkan Zorluoğlu, bu projenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından diğer belediyelere örnek gösterildiğini belirtti. 

Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğün il genelindeki 7 ayrı içme suyu şebekesi ve ana isale hattı üzerinde elektrik üretimi yapabilmek için proje ve fizibilite çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Zorluoğlu, bu noktaların en önemlilerinden biri olan Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi girişinde HES kurulması ihalesinin gerçekleştirildiğini söyledi. 

Anılan yerde HES kurulumunun 2,5 milyon euroya mal olacağını açıklayan Zorluoğlu, “Bu maliyetin yüzde 85’i AB hibe fonlarından temin edilecektir. İçme suyu enerji üretim tesislerinde su yatağı değişikliği, su rejimi değişikliği, tünel, regülatör gibi doğaya zarar verme potansiyeli olan hiçbir tesis bulunmamaktadır” dedi.

Esiroğlu HES sayesinde yılda 19 milyon 500 bin kilowatt saate kadar elektrik enerjisi üretileceğini kaydeden Zorluoğlu, “Projemiz, iki yıldan kısa sürede tüm yatırım değerini kazanarak kâra geçecek, 25 yılda toplam 60 milyon euroluk katma değer üretecektir. TİSKİ Genel Müdürlüğümüzün elektrik giderlerinin de yüzde 55’ini karşılayarak, yıllık 1.6 milyon dolar tasarruf sağlayacak olan Esiroğlu HES sayesinde TİSKİ hem daha kolay yatırım yapabilecek hem de içme suyu birim fiyatlarındaki artış baskısını azaltmış olacaktır” diye konuştu.

Projenin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından diğer yerel yönetim su-kanal idarelerinin potansiyellerini keşfetmede farkındalık oluşturması için 10. Enerji Verimliliği Forumu’na davet edildiğini dile getiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: 

“Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda geçekleştirilen foruma, İSKİ ve TİSKİ davet edilmiş olup, içme suyu arıtma tesisi girişinde elektrik üretimi projemiz tüm belediyelere örnek olarak anlatılmıştır. 90’lı yıllardan itibaren sadece içme suyu amaçlı kullanılmakta olan mevcut Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne yüzde 85'i hibe olmak üzere ilave 2,5 milyon euroluk yatırımla, üç çocuklu bir ailenin su faturasına yılda ortalama 110 TL katkıda bulunabilecek enerji üretilecektir.”