61SAAT HABER SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fındık fiyatını açıkladı.. TMO'nun 1 Kasımdan itibaren fındığı 14 ile 14,5 TL üzerinden alacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, FİSKOBİRLİK'e de 10 bin ton fındık vereceklerini söyledi. Konuşmasında bölge milletvekillerini eleştiren Erdoğan, "Şimdi zaman zaman kusurabakmasınlar, gerek teşkilatımız gerek milletvekili arkadaşlarımızbakanlarımıza baskı oluşturma yoluna gidiyorlar. Beklenenin olması gerekenin üstünde bazı taleplerle geliyorlar. Arkadaşlar biz devlet yönetiyoruz. Ve devletimizi yönetirken, bazı hassasiyetlere de bir defa dikkat etmemiz lazım. 
Şimdi işte gündemimizde bir fındık meselesi var. Şimdi büyük önem taşıyor. Bende o bölgenin insanıyım. Gerçi Rize’de artık fındık yok o ayrı mesele ama, Rize’den Trazon, Giresun Ordu, Samsun, Düzce’de fındık var. Ülkemizin yıllara göre değişmekle birlikte yaklaşık 2 ile 3 milyar dolar düzeyinde bir fındık ihracatı var. Bunun için fındık üretcilerimizi desteklemeye bugüne kadar büyük önem verdi. İktidarlarımız döneminde adil olacağız. 
Bazışımız iki elimizin arasına alacağız. Bu malum muhalefetin yaklaşımlarına dikkat ederek değil, vatanımızın milletimizin devletimizin geleceğine bakarak değerlendirmeleri yapmamız lazım. Biz bugüne kadar fındık üreticilerimizize ne kadar destek yaptık biliyor musunuz? 
7,5 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Tabi fındık üreticisi dahil sağ olsun milletvekili arkadaşlarımız dahil, muhalefeti söylemeye gerek yok. Kimse bunun farkında değil. Sadece onlar orada meydanda toplanalım, bağıralım çağıralım, milleti aldatıp seçimlere giderken bir şeyler yapalım. Bunu düşünüyorlar. Ben akli selim ile hareket ettiğine inandığım miletime ve fındık üreticisi kardeşime sesleniyorum"* dedi. 

Geçen yıl TMO'nun 143 bin ton fındık aldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl fındık fiyatlarının düşük seyretmesi üzerin emüdahale alımı yoluna gittik biz. Bu şekilde 10 ile 10,5 lira fiyatla 143 bin ton fındık alımı gerçekleştirdik. 
Bu yıl ise rekolte düşük olmakla birlikte kalite oldukça iyi gözüküyor. Fındık fiyatlarının yine düşmeye başlaması üzerine toprak mahsulleri ofisini biz dedikki son anda bir kez daha devreye sokalım. Çünkü alaveracılar var. Onlar geliyor benim fındık üreticisi kardeşimi köşeye sıkıştırıp onların elinden mahsulünü alıyor. Biz bunlara fırsat vermeden şimdi TMO ile 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren levant kalite fındığın kilosunu 14 liradan, Giresun Kalite fındığın kilosunu da 14,5 liradan almaya başlayacağız. Kayıtlı fındık alımlarında kilo başına 2 lira da destekleme ödemesi yapıyoruz. Dolayısıyla üreticimizin eline fındığın her kilosu 16 lira veya 16,5 lira geçmiş oluyor. 
TMO’nun stoklarından 10 bin ton fındığı FİSkOBİRLİK’e teminat karşılığı vererek bu kurumumuzu da desteklemiş oluyoruz. Böylece FİSKOBİRLİK’in fındık ile ilgili görevlerini yerine getirmesini sağlamış oluyoruz" diye konuştu.