61SAAT HABER SERVİSİ - Bir çok fındık tüccarı, TMO’nun yaptığı açıklamada ince bir ayrıntıya dikkat çekerek ‘TMO’nun 2018 yılı sonuna kadar değil, 2018 – 2019 Fındık Sezonunda fındık satmayacağı yönünde açıklama yapması gerektiğini ifade etti. 

Bu noktada TMO’nun elindeki fındıkları, 2018 yılı sonuna kadar satmayacağını açıklaması ise piyasaları çok rahatlamadığı ifade ediliyor. 2018 yılı bitimine 3 aylık bir süre kaldığını ifade eden fındık alıcıları, fındık fiyatlarının ise aynı durumda seyrettiğini bildirdi. 
Konuyla ilgili telefonla konuştuğumuz TTB Yönetim Kurulu üyesi Celil Karabina,  piyasalarda zaten kimsenin TMO’nun piyasaya yıl başına kadar fındık sürmesini beklemediğini kaydederek, “Fiyatlar 12 TL’den gidiyor.

İhracatçılarımız, dolar kredisi alamıyorlar.  Dolar kredisi alamayınca kişiler kendini döndüremiyor. alıyor günde 10 ton, 150 ton fındık,  yapıyor 3 milyon 5 milyon ödeme. İhraç ediyor, ihraç ettin mi 45 gün sonra parasını alması icap ediyor. Kendini döndüremediği için de fiyat veremiyor. Kredi sorunu çözülse piyasa çok hızlı bir şekilde artış gösterecektir. Şuanda kilit nokta kredi alınamaması. İhracatçılarımız, kredi alabilse kendiliğinden düzelebilir olay. Problem, her yıl bankalardan aldıkları dolar kredilerini bu sezon alamamaları. Alsalar çok daha düzgün fiyatlar olur ve bu da piyasaya etkili olur” dedi.