Tonya Cumhuriyet alanında toplanan 200 kişilik Eğitim Sen üyeleri adına konuşan Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, “Ülkemizin geleceğini, yarınlarımızı, çocuklarımızı AKP’nin karanlığına, bilimsellikten ve demokrasiden yoksun çağdışı anlayışına teslim etmeyeceğiz. Ülkemizin geleceğini toplumun tamamını ilgilendiren kesintili zorunlu eğitim tasarısı önümüzdeki hafta meclis genel kuruluna geliyor” dedi.



BİLİM DIŞIDIR
Kanun teklifinin ülke gündemine düştüğü tarihten itibaren yaşanan tartışmalar, AKP’nin yönetim anlayışını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi diyen İkinci, Yasa teklifine yönelik eleştirilere gösterilen tahammülsüzlük, bilim insanları tarafından düzenlemenin  yanlışlığına dair ortaya konan bilimsel tespitler, meclis komisyonunda muhalefet milletvekillerine sergilenen zorbaca davranışlar, AKP’nin ileri demokrasi anlayışını hepimize bir kez daha gösterdi. AKP’nin “İleri Demokrasi” anlayışı demokrasiden nasibini almamıştır. AKP’nin  “İleri Demokrasisi” bilime, akla, insan haklarına aykırılık taşımaktadır. AKP’nin “İleri Demokrasi” anlayışının demokratik rejimlerde karşılığı yoktur” ifadelerini kullandı.



EMEK SÖMÜRÜLÜYOR
İkinci, “Yasa teklifi ile birlikte en temel insan haklarından olan eğitim hakkı paralılaştırılarak, nitelikli bir eğitim hakkı yalnızca zenginlerin yararlanabileceği bir ayrıcalığa dönüştürülmek istenmektedir. Bu yasa teklifi bilimin inkarıdır. Teklif eğitim bilimleri, psikolojinin temel ilke ve bulguları ve çağdaş eğitim anlayışı açısından sakıncalıdır. Teklif ile yetenek, ilgi, özellik ve değerleri belirgin hale gelmemiş ve bu konuda farkındalığı bulunmayan 10 yaşındaki çocuklarımıza tercihler yaptırılmak istenmektedir. Bu yasa teklifi sevgisizliğin ürünüdür, sevgiden yoksundur. Bütün eğitim bilimciler tarafından önemi belirtilen okul öncesi eğitim kaynak sıkıntısı gerekçe gösterilerek, zorunlu eğitimin kapsamı dışında tutulmuştur. Bu düzenleme çocuk haklarının ihlali demektir. Düzenleme ile çocuk işçiler yaratılmakta ve çocuk emeği sömürüsü sınırsız bir hale getirilmektedir” şeklinde konuştu.



GREVE GİDECEĞİZ
Bu teklif alta kalanın canı çıksın anlayışının tezahürüdür diye konuşan İkinci sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu teklif yukarıdakilere han hamam, aşağıdakilere din iman öngören bir yönetim anlayışın dışavurumudur. Bu teklif en az üç çocuk denilerek kadına biçilen rolün eğitime uyarlanmasıdır. Buradan hükümeti uyarıyoruz! Bilim inkar edilemez. Güneş balçıkla sıvanmaz. Ülkemizin geleceğini, yarınlarımızı, çocuklarımızı karanlığa, bilimsellikten ve demokrasiden yoksun çağdışı anlayışa teslim etmeyeceğiz. Çocuklarımızın eğitim hakkını savunmaya devam edeceğiz. Eğitim Sen olarak öğrencilerimizle, velilerimizle, tüm halkımızla birlikte, nitelikli demokratik, bilimsel, kamusal, eğitim mücadelesini yükselteceğiz. Yasa genel kurula geldiğinde çocuklarımız için, geleceğimiz için, insanca bir yaşam için Türkiye’nin dört bir yanında grev yaparak meydanın boş olmadığını ve bu meydanların sahipleri olduğunu göstereceğiz” ifadelerini kullandı.