61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Abdullah Ceylan, Trabzon’un dün akşam 3 saatte, Haziran ayının ortalamasının üzerinde yağış aldığını ifade etti. Ceylan, tehlikenin geçmediğini ifade ederek, “Toprak doyduğu için düşecek olan yağışın miktarı az olsa bile, toprak bunu emmeyecektir. Doğrudan yüzey akışına geçecektir. Dikkatli olunmasında fayda var” diye konuştu.  

61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da son 1 haftada yağan yağmurlar sel ve heyelanlara neden olurken tehlikenin hala geçmediği kaydedildi.  Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Abdullah Ceylan, toprağın suya doyduğunu bundan sonra yağacak yağışların heyelanları tetikleyebileceğini ifade etti. 
61saat.com’un konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Ceylan, “Bugün Cuma günü, Cumartesi ve Pazar özellikle öğle saatlerinden sonra akşam saatlerine kadar olan süreç içerisinde sağanak yağışlar bekliyoruz.  Sağanak yağışlar iç kesimlerde lokal olarak kuvvetli olabilir. 

VATANDAŞLAR TEDBİRLİ OLMALILAR
Son 1 haftadır bildiğiniz gibi süre gelen yağışlı dönem atlattık. Toprakta doymuş halde. Bu yüzden çok fazla miktarda yağış almamamıza rağmen düşecek olan yağış miktarı direkt yüzey akışına geçecektir.  O nedenle belirli yerlerde hala vatandaşlarımızın, tedbirli ve dikkatli olmalarında fayda var. 

HEYELANLARI TETİKLEYEBİLİR
Bölgemiz bildiğiniz gibi heyelan bölgesi, onun için bu yağışlar bazı yerlerde küçük heyelanları tetikleyebilecektir. Bu risk hala mevcuttur. O yüzden halkımızın da özellikle Genel Müdürlüğümüzün cep telefonları için hazırlamış olduğu uygulamalar var. Bunu takip ederek anlık olarak gelişmelerden faydalanma imkanları olabilecektir. Dikkatli olmalarında fayda var” dedi. 

LOKAL OLARAK 60 KG’A KADAR ULAŞTI
Trabzon’un dün akşam Haziran ayının ortalamasının üzerinde yağış aldığına dikkat çeken Ceylan, “Dün akşam Giresun’dan itibaren daha çok sahil bölgelerimizde yağış aldık. Trabzon’da, lokal olarak metre kareye 60 kg’a kadar yağışlar aldık. Tabi her tarafa 60 kg olarak değil ama lokal olarak bu orana ulaşan bölgeler oldu. Bu yağışlar, aslında bölgemiz açısından çok da ilk kez gerçekleşen yağışlar değil. Sahile yakın olması bu yağışların etkisinin çok fazla olmasını önledi. Hemen denize kaydı. Çok büyük bir kayba yol açmadı. O yandan da sevindirici oldu” dedi. 

3 SAATTE 50 KG ÜSTÜNDE YAĞIŞ ALDI
Yağış ortalamasının uzun yıllara dayanan bir tespit olduğunu ifade eden Ceylan,” Haziran ayı için 50 kg’lık bir yağış ortalaması görülmekte. Uzun yıllar ortalamasıdır. Bu tür yağışlar ortalamanın dışında olan ekstrem yağışlardır. Ortalama alınırken bunların tamamının ortalaması alınır. Bu ay ortalamanın çok üzerinde bir yağış almış olduk.  Haziran ayı ortalamamız 50 kg.. Biz dün yaklaşık 3 saatlik dilim içinde bu yağışı aldık” dedi. 

ÖĞLEDEN SONRA SAĞANAK YAĞIŞLAR OLABİLİR
Trabzon’da 3 günlük süreçte hava durumu tahminlerini paylaşan Ceylan, “Önümüzdeki 3 gün içinde öğle saatlerinden sonra akşam saatlerine kadar sağanak yağışlar gözleyebileceğiz. Akşam saatlerinde sonra dağılacaktır. Ertesi gün öğleye kadar açık az bulutlu bir hava olacaktır. 
Toprak doyduğu için düşecek olan yağışın miktarı az bile olsa, toprak bunu emmeyecektir. Doğrudan yüzey akışına geçecektir. O nedenle belirli yerlerde düşen yağış birikecektir. Az olmasına rağmen. Trabzon içinde, Rize içinde bölgemiz itibariyle genel bir durum: Dikkatli olunmasında fayda var” diye konuştu.