61SAAT HABER SERVİSİ - Mehter marşları ve ‘Çırpınırdı Karadeniz’ türküsü ile karşılanan gemi, limana giriş yapacağı gününe kadar Trabzon açıklarında demirli vaziyette bekleyecek. Trabzon’da bir anda gündem golan Fatih Sondaj Gemisi ile ilgili bilgileri de bizler sizler için derledik. Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisi olan Fatih Sondaj Gemisi’nin uzunluğu toplamda 229,6 metre. Genişliği ise 36 metre. Sondaj Yüksekliği deniz seviyesinden 103 metre olan Fatih Sondaj Gemisinin, Sondaj Yetkinliği ise 3 bin metre su derinliğine sahip lokasyonlarda 12 bin 200 metre kadar…

Gemide bulunan sosyal fonksiyonlar ise 111 kişilik sinema salonu, revir, spor salonu ve dinlenme alanları olarak sıralanıyor. Geminin sondaj kulisi ortalama 30 ton ağırlığında yük kaldırabiliyor. Bir tankın ağırlığı 60 tona denk geldiğinde toplam kaldırma kapasitesinin ise bin 750 ton olarak hesaplanıyor.

Fatih Sondaj Gemisinin 2 kulesi ise toplam 30  tank kaldırma kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin kendi insan kaynakları, kendi ekipmanları ile yerli imkanlar kullanılarak sondaj faaliyetlerine başlayan Fatih Sondaj Gemisi 2019 yılı Mayıs ayı sonunda D. Akdeniz’e ilk sondajı için yola çıkmıştı.

D. Akdeniz’de 4 adet kuyuda sondaj faaliyeti yürüttükten sonra İstanbul’a geldi. İstanbul boğazından geçebilmesi için Haydar Paşa limanında kulelerin sökümü gerçekleştirilirken 29 Mayıs 2020 tarihinde ise bu kez Karadeniz için yola çıktı.  Karadeniz’de ilk kuyu Tuna - 1’in sondajı için yola çıkan Fatih Sondaj Gemisi, Kulelerinin Montajının yapılacağı Trabzon’a geldi.

15 Temmuz 2020’ye kadar Trabzon’da kalması beklenen ve kulelerinin montajı yapılacak olan Fatih Sondaj Gemisi ardından tekrar hareket edecek ve B. Karadeniz’e gidecek. Batı Karadeniz’de, Tuna - 1 Kuyusunun lokasyonu olan Zonguldak İlinin yaklaşık 150 Km kuzeyinde sondaj faaliyetlerine başlayacak olan Fatih Sondaj Gemisi, bölgede ki faaliyetlerine ise Eylül 2020 içerisinde tamamlaması planlanmakta olduğu kaydedildi.