61SAAT HABER SERVİSİ -

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin en büyük kuruluşu olan Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi 1. Olağan Genel Kurulu bugün yapıldı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu başkanlığında toplanan TİSKİ Olağan Genel Kuruluna büyük bir katılım oldu. TİSKİ’nin normalde Nisan ayında yapılması gereken ancak Pandemi dolayasıyla bugün yapılan Genel Kurul öncesinde konuşan Başkan Murat Zorluoğlu, TİSKİ’nin yaptığı faaliyetlerle ilgili Genel Kurul üyelerini bilgilendirdi. 

İYİ Parti Grup Başkanı Vekili Davut Çakıroğlu, “Beşirli’den Of’a olan bölgede 13 tane derin deşarj olduğunu biiyoruz. İrili ufaklıkla birlikte 20 civarında derin deşarj oluyor. 13’ünü kabul edersek. Bunlara yapılacak olan arıtmalar ne kadar büyük paraya mal oluyor. Bütçesi nedir. Yapım süresi nedir? sorduğumuzda 3 ile 5 milyon arası söyleniyor. Yapım süresi 3 ile 6 ay arası söyleniyor” diye sordu. 

Başkan Zorluoğlu ise, İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Trabzon’da yer sorunu yaşandığına dikkat çeken Başkan Zorluoğlu, “Trabzon’da atık su arıtma işi derin deniz deşarj sistemiyle Of’tan Beşikdüzü’den kadar bu sistemle yapıldı. Trabzon’un ileri biyolojik arıtma tesisine ihtiyaç duyduğunu sadece merkezde değil batı ve doğuda bazı noktalarda bu çalışmalara başlamamız gerektiğini dile getirmiştim.

Bizim AK Parti olarak da büyükşehir belediyesi olarak da çevre hassasiyetimiz hakikaten üst düzey. Ve bu noktada bugüne kadar Trabzon’da da ülke genelinde çevrenin korunmasıyla alakalı çok önemli yatırımlar yaptık. Bende Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Çevre Programını yöneten Müsteşar Yardımcısıydım. AB Yatırımlarının tamamını oradan yürütüyorduk. AB hibelerinden, ulusal bütçemizden çok büyük kaynakların harcandığını biliyoruz. Trabzon ile derin deniz deşarj sistemiyle çok kaliteli arıtma sistemi olduğunu bu çağda söyleyemiyoruz. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak Ortahisar, Akçaabat, Sürmene Araklı ilk etapta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurulması için çalışmalarımız var. Şehir olarak bir şeye karar vereceğiz. Yer konusunda alan konusunda ciddi sorunu olan iliz. Bir atıksu arıtma tesisi için ciddi alan lazım. Sahilde bir noktada olması lazım. Aksi takdirde ciddi sorunlar yaşıyorsunuz.

Trabzon’un kanalizasyon sistemine de uygun yerde olması lazım. Bütün bu kısıtlar söz konusu olduğunda şehrdin bir kaç noktası elverişli hale geliyor. Atıksu Arıtma Tesisini bu şehir eninde sonunda yapmak zorunda. Atık Su Arıtma Tesisinin yerini tespit etmemiz lazım. Bir fedakarlık yapmamız lazım. Orası insanların denize gireceği yer, orası liman, orası bir şey Atık Su arıtma tesisine yer yok. Bir yer söylesem en başta siz orası olmaz diyeceksiniz. Trabzon’un sahili tamamen kıymetli. Nereye koyarsanız koyun itirazda olunacak. Ama diğer taraftan yapılması gerek. Van’da başlattık bitmek üzere. Şu anda hizmete girecek. Trabzon’da böyle bir şey yaparsak 2023’de hizmete açabiliriz. Bir yerden fedakarlık yapacağız. Tıpkı Katı Atık Tesisinde nasıl Araklı’ya gittik. Ordada çok mu isteniyordu. Orada çok mutlular. Bir yer bulmak zorundaydık. Orada katı atık bertaraf tesisi yapıldı. Fabrika olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Atık Su Arıtma Tesisleri de aynı. Yeni teknolojide üstünü de kapatıyorsunuz. Yem yeşil. Görüntü olarak bir şey görülmüyor.Bu meclisin alacağı kararla yer tespit etmemiz lazım. Önümüzdeki günlerde bu yerle ilgili önerilerimiz olacak.

Ankara’da her hangi bir uluslararası finans kuruluşuna, hibe veren büyük kuruluşlara, bu işleri götürdüğümüzde Atık Su Arıtma Tesisiniz var mı? Kanalizasyon ile ilgili bir şey talep ettiğimizde ilk sordukları Atık Su Arıtma Tesisi var mı?Atık Su Arıtma Tesisi yoksa kanalizasyonla ilgili bir şey veremeyiz diyorlar. İlk etapta Akçabat ile Yomra arası için bir tesis hayata geçirmemiz lazım” dedi.