61SAAT HABER SERVİSİ - Akçaabat’ta sahil kesiminde ki lokantaların kiralarının 20 - 30 bin TL arasında olduğu, Milli Emlak Müdürlüğne ödenen ecrimisil ile birlikte aylık kira bedellerinin 50 bin TL’yi aştığı iddialarına yanıt veren Türkmen, burada işletmelerin ihale usulü ile kiraya verildiğine dikkat çekti. 
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkmen, yasalar gereği belediyelerin iş yerlerini birilerine ihalesiz vermesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. 
Türkmen, "Yasalar gereği Belediyelerin iş yerini birilerine ihalesiz vermesi mümkün değildir. Belediyeye ait tüm işyerleri, dolayısıyla sahildeki lokantalarda açık artırma suretiyle yapılan ihaleler ile işletmecilere verilmiştir. İhale ile verilen  işyerlerinde kirayı bir anlamda ihaleyi alan belirlemektedir. Daha sonraki yılların kirası için de Akçaabat Belediyesinde kurulan kira tespit komisyonu vasıtası ile şehirdeki diğer işyerlerinin kiraları, yıllık enflasyon, piyasa şartları dikkate alınarak kiralar tespit edilmektedir. Bu tespitlerde genellikle yıllık enflasyon oranlarının altında kalınmaktadır” dedi. 

SAHİLDE Kİ KİRALAR NE KADAR?
 Sahilde yer alan işletmelerin kiralarını da net bir şekilde açıklayan Türkmen, 2018 ve 2019 yılında yüzde 7 kira artışı yapıldığını en düşük kiranın 2 bin 861 TL, en yüksek kiranın ise 16 bin 148 TL olduğuna dikkat çekti. Lokantaların ödediği ecrimisilin ise aylık en düşük bin 235 TL ile en yüksek bin 850 olduğuna dikkat çekti. 

Türkmen, "Sahildeki lokantalar için son 2 yıllık duruma bakarsak gerçek daha iyi anlaşılacaktır. 2018, 2019 kira artışlarına esas olmak üzere devletçe yıllık enflasyona göre yayınlanan yeniden değerlendirme oranları 2017 yılı için yüzde 14, 47, 2018 yılı için  23, 73 tür. 

Lokanta kiralarına yapılan zam ise 2018 için yüzde 7,  2019 için yüzde 7 dir. 

Buradan görüldüğü gibi son iki yılda 2018 için enflasyona göre  yeniden değerlendirme oranın yarısı, 2019 da üçte birinden az kira artışı yapılmıştır. 

 Buna göre Akçaabat Belediyesinin sahilde kiraya verdiği 5 adet lokantanın 2019 yılı kiraları şu şekildedir: 

 Kira miktarına göre sıralarsak KDV hariç olmak üzere bir adedinin belediyece aylık kirası 2861 TL, 

 diğer bir lokantanın 10160.TL, 

 diğer 2 adet lokantanın her birinin 14212 TL, 

 5. Lokantanın ise 16148.- TL kira bedeli ulunmaktadır.

Ayrıca,  lokantalardan üçüncünün kiraladıkları kapalı alan dışında yapılan ilaveleri için sırasıyla peşin ödemek kaydıyla aylık 1235 TL, 1679TL, 1850 TL ecrimisil ödemeleri vardır. 

Yazıda ifade edilen 20 bin, 30 bin, 50 bin TL gibi aylık kiralar yoktur” ifadelerini kullandı. 

KİRALARIN AZLIĞI ÇOKLUĞU… 
 Türkmen, sözlerini şu şekilde noktaladı: Kiraların azlığı, çokluğu konusunda burada bir yoruma girmeyi uygun bulmuyorum. Kiraların tespitinde işyerinin muhiti, piyasa şartları, elde edilebilecek kazanç gibi birçok etken rol oynadığı herkesçe bilinmektedir.
Akçaabat sahillerinin düzenlenmesi ve lokantaların yapılması ve bu hale gelmelerindeki gayretimiz herkes tarafından bilinmektedir. 
Kalitede, hizmette birbirleriyle yarış halinde olan tertemiz, pırıl pırıl lokantalarımızla her zaman övünüyoruz. Onların daha iyiye doğru gitmelerini ve  çok kazanmalarını herkesten fazla ben arzu ederim”