61SAAT HABER SERVİSİ - MUSTAFA KUL - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle 1 Şubat itibarıyla ekmekte yeni dönem başladı. Ekmeğin fiyatında bir oynama yapılmazken gramaj uygulamasında düşürülmeye gidildi. Alınan bu karardan sonra Trabzon’un Arsin ilçesinde tekli ekmek denilen 250 gram ekmek piyasadan çekildi.

CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR!
İlçede bazı fırıncılar aralarında toplanarak yeni tarifeye göre 250 grama düşürülen ekmeği piyasadan çekme kararı aldılar. 1.5 TL’ye satılan tekli ekmeği piyasadan çekip, 500 gram olan çiftli ekmeği piyasaya sürdüler. Market sahipleri (satıcılar), piyasaya sürülen 500 gram ekmeği tek başına yaşayan bir bireyin almadığını ve ciddi sorunlar yaşandığını dile getirdiler.

“SKANDAL KARARDAN VAZGEÇİLMELİ!”
Yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “1 Şubat’tan itibaren Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle tüm ekmeklerde 100 veya 50 gram değişikliler oldu. Fiyatlar sabit kalsa da gramajlarla üstü örtülü zam yapıldı. Yapılan zam sonucu ekmeğin küçülmesine vatandaşlar tepki vermeye başladı. İlçemizde bütün fırıncılar toplanmış karar almış. Bu kararla birlikte 250 gram tekli ekmeği piyasadan çektiler ve bu karardan dönmek istemiyorlar. Alınan karar tamamen yanlıştır. Masa başında oturup karar vermek yerine gelip sahada yani, biz satıcılara veya vatandaşlara sormaları gerekiyordu. Milli servetimize bu şekilde skandal bir karar veren kişi veya kişiler israfa yol açmıştır. Ekmek almaya  gelen vatandaşlar üstelik evinde tek yaşayanlar artık ekmek almaktan vazgeçiyor. Fırınlar Arsin’de tüm satıcılara çiftli ekmek veriliyor. Ekmeği böldürmek isteyen vatandaşlara bölemeyiz cevabını verince almaktan vazgeçip isyan ediyorlar. Vatandaş tüm marketleri dolaşarak tekli ekmek arıyor.”

“BİR BUÇUK YIL ÖNCE BAKAN SOYLU DEVREYE GİRMİŞTİ”
Fırıncıların 2017 yılında da tekli ekmeği piyasadan çektiklerini vurgulayan marketçiler sözlerine şöyle devam ettiler: “Fırıncılar 2017 yılında da karar alıp tekli ekmeği piyasadan çekmişlerdi. Uzun uğraşımız sonucu o dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Süleyman Soylu ile bu konuyu görüşmüştük ve bir gün sonra fırıncılar kararlarından vazgeçerek tekli ekmeği piyasaya tekrar sürdüler. 2019 yılında alınan bu kararın da değişmesini ve biran önce bu kadardan vazgeçmesini istiyoruz” şeklinde ifadelere yer verdiler.